Zviždačica pred Kongresom: Facebook slabi demokratiju i nanosi štetu djeci - Balkan Times

Zviždačica pred Kongresom: Facebook slabi demokratiju i nanosi štetu djeci

Zviždačica iz kompanije Facebook Frances Haugen, odgovorna za to što su u javnost procurile iznenađujuće informacije o toj kompaniji, svjedočila je pred američkim Kongresom, javlja BBC. Ona je oštro kritikovala kompaniju, navodeći da njeni siteovi i aplikacije "nanose štetu djeci, unose podjele i slabe našu demokratiju".

Zviždačica pred Kongresom: Facebook slabi demokratiju i nanosi štetu djeci – Zviždačica iz kompanije Facebook Frances Haugen, odgovorna za to što su u javnost procurile iznenađujuće informacije o toj kompaniji, svjedočila je pred američkim Kongresom, javlja BBC. Ona je oštro kritikovala kompaniju, navodeći da njeni siteovi i aplikacije “nanose štetu djeci, unose podjele i slabe našu demokratiju”.

Haugen, bivša menadžerica u Facebooku, rekla je da rukovodioci firme “znaju kako da učine Facebook i Instagram sigurnijim, ali ne žele preduzeti neophodne korake zato što brinu o svojim astronomskim profitima više nego o ljudima”, piše BBC.

Kritikovala je osnivača i direktora kompanije Marka Zuckerberga, navodeći da ima veliku kontrolu, dok njega “niko osim samog Marka ne poziva na odgovornost“. Govorila je i o padu Facebooka u ponedjeljak.

“Ne znam zašto je Facebook pao, ali znam da više od pet sati Facebook nije bio korišten da produbljuje podjele, destabilizuje demokratiju i čini da se mlade djevojke i žene osjećaju loše zbog svojih tijela”, rekla je ona.

Poručila je senatorima da Kongres treba uspostaviti nadzor.

“Moramo da djelujemo sada”, kazala je Haugen.

Iz Facebooka su poručili da je Haugen govorila o stvarima o kojima ne posjeduje znanje, ali su kazali da je “došlo vrijeme da se uspostave standardna pravila za internet”.

Republikanci i demokrate u Kongresu SAD složili su se da su u kompaniji neophodne promjene, što je rijedak slučaj za ove dvije političke stranke.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.