Zbog pisma protiv mise za Bleiburg: Četiri pisca - Balkan Times

Zbog pisma protiv mise za Bleiburg: Četiri pisca istupaju iz PEN Centra u BiH

Zbog pisma protiv mise za Bleiburg: Četiri pisca istupaju iz PEN Centra u BiH – Četiri člana PEN Centra u Bosni i Hercegovini – Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Željko Ivanković i Ivica Đikić – iz protesta su napustili tu organizaciju ili su podnijeli ostavke u njoj zbog pisma kojim su se drugi članovi usprotivili misi za Bleiburg u Sarajevu.

Elma Ljubčić

Miljenko Jergović, Ivan Lovrenović, Željko Ivanković i Ivica Đikić ne slažu se s protestnim pismom kolega zbog mise za Bleiburg.

Povodom evropskog Dana pobjede nad fašizmom jedan broj članova PEN Centra u Bosni i Hercegovini objavio je protestno pismo protiv najavljene mise za Bleiburg u Sarajevu.

Zbog “načina na koji je artikulirano to pismo” Đikić, Ivanković, Jergović i Lovrenović istupili su iz PEN-a te se pismom obratili upravi Centra.

“Kako ne nalazim svjetonazorske, kulturne ni identitetske veze između P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini u čijem sam osnivanju 31. listopada 1992. sudjelovao i P.E.N. centra u Bosni i Hercegovini koji danas postoji, obavještavam vas da se ne smatram članom vaše udruge i zahtijevam da me s današnjim danom brišete sa vaših lista i spiskova”, naveo je Jergović razloge svoje ostavke.

Brisanje iz članstva zatražio je i Ivan Lovrenović, rekavši da je “piščevo da historiju ispituje i nastoji razumjeti u njenim satirućim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine, u svim njenim stranama”.

“Ne mislim da je povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću ‘zastupanja’ neke od tih strana, kao što se sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a od 9. maja 2020. godine”, naveo je Lovrenović.

Neopozive protestne ostavke

Svoje razloge protestne ostavke pojasnio je i Đikić:

“Nisam ni na koji način bio obaviješten o nastanku i objavi tog teksta. Ne mogu pristati na to da se pod okriljem P.E.N. Centra jednoj vrlo kompleksnoj i delikatnoj temi, kao što je tema koju znamo pod skupnim imenom ‘Bleiburg’, pristupa jednodimenzionalno, kategorično i parolaški ostrašćeno.”

Ivanković je podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Skupštine Centra.

“Žurba, forsiranje i prekratko vrijeme da se uopće išta suvislo kaže te iznenađujuće isključivanje nekih ljudi, a na što sam i pismom ukazao, učinili su izjavu nedovoljno diferenciranom i nijansiranom, ponegdje čak grubom i nezgrapnom, nedostojnom P.E.N.-a. No, to bi bila stvar autorā i potpisnikā da nije objavljena na službenoj stranici P.E.N. Centra BiH kad je postala, opravdale su se moje slutnje, penovska, pa time za dio članstva i – diskvalifikacijska”, naveo je Ivanković.

Tim povodom kontaktirali smo s Asmirom Kujovićem, predsjednikom Upravnog odbora PEN Centra u Bosni i Hercegovini, i Zlatkom Dizdarevićem, članom Upravnog odbora, koji nisu željeli komentirati podnesene ostavke kolega.

Odanost antifašističkim vrijednostima

Protestnim pismom, objavljenim 9. maja, povodom evropskog Dana pobjede nad fašizmom, članovi i članice PEN Centra u Bosni i Hercegovini istakli su da potvrđuju odanost antifašističkim vrijednostima slobode, jednakosti i tolerancije među ljudima, koje su istovremeno i vrijednosti koje zagovara Povelja Međunarodnog PEN-a.

“Zbog toga smatramo da je ideja da se u Sarajevu organizira komemorativna misa za fašiste i njihove simpatizere koji su nastradali u povlačenju fašističkih i nacističkih snaga prema Bleiburgu sramotna za ovaj grad i za ovu zemlju. Antifašistička pozicija koju zastupamo je bolja i humanija strana povijesti, i u to ime, iz poštovanja prema brojnim nevinim žrtvama ustaških zločina, zahtijevamo da se planirana misa otkaže”, naveli su u protestnom pismu.

Pismo su potpisali Nidžara Ahmetašević, Bjanka Alajbegović, Vladimir Arsenić, Damir Arsenijević, Anisa Avdagić, Selvedin Avdić, Adisa Bašić, Amir Brka, Darko Cvijetić, Aleksandra Čvorović, Zlatko Dizdarević, Ferida Duraković, Predrag Finci, Fadila Nura Haver, Tarik Haverić, Jasmina Husanović, Nedžad Ibrahimović, Lejla Kalamujić, Enver Kazaz, Senada Kreso, Asmir Kujović, Andrea Lešić, Senka Marić, Tanja Miletić Oručević, Ervin Mujabašić, Senadin Musabegović, Elvedin Nezirović, Andrej Nikolaidis, Ljubica Ostojić, Izet Perviz, Elma Porobić, Zvonimir Radeljković, Amira Sadiković, Goran Sarić, Mirsad Sijarić, Goran Simić, Tanja Stupar Trifunović, Jasna Šamić, Šejla Šehabović, Sanja Šoštarić, Mustafa Zvizdić i Emina Žuna.

Izvor: Al Jazeera i agencije

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.