Zašto SAD ne mogu da djeluju protiv iranskih ratnih brodova u Atlantiku -

Zašto SAD ne mogu da djeluju protiv iranskih ratnih brodova u Atlantiku

Povodom nedavnih medijskih izvještaja o kretanju dva iranska ratna broda ka Atlantskom okeanu i spekulacija da s teretom plove ka Venecueli, što bi značilo kršenje ilegalnih američkih sankcija, „Foreign Policy“ piše da Vašington nema pravnog osnova da ih zaustavi ili djeluje na bilo koji drugi način.

Zašto SAD ne mogu da djeluju protiv iranskih ratnih brodova u Atlantiku- Iranska vojska je ranije potvrdila da su brodovi uplovili u Atlantski okean, ali je Teheran rekao da je njihova misija očuvanje interesa Irana na moru, ne navodeći više detalja, te nije posebno komentarisao medijske navode u kojima se sugeriše da prevoze oružje za Venecuelu. Ovo je prvi put da brodovi iranske mornarice plove Atlantskim okeanom, istaknuli su iranski vojni zvaničnici.

Ipak, glasnogovornik iranske vlade, Ali Rabiei, početkom sedmice je kazao da bez obzira na teret brodova, Iran ima pravo na slobodnu trgovinu s drugim državama, a prema rezoluciji UN-a, ni prodaja oružja više nije zakonski zabranjena Iranu.

Ugledni američki list Foreign Policy ističe da, prema međunarodnom pravu, Vašington nema pravnih osnova da učini bilo šta po pitanju iranskih brodova.

Kako se dodaje, SAD bi mogle da djeluju jedino u slučaju kada bi ti brodovi postali direktna prijetnja za zemlju, imajući u vidu odredbu o suverenom imunitetu tih plovila.

Oni bi, pojašnjava se dalje u analizi, mogli čak da uplove i u američke vode ukoliko nemaju zle namjere, mada bi Vašington mogao lako da im naloži da napuste njihove vode i “djeluju ukoliko ih Iranci ne bi poslušali”.

Čak ni ekstrateritorijalne sankcije Vašingtona protiv Karakasa ne mijenjaju pravni status dva iranska broda, sem u slučaju da, recimo, prevoze oružje za masovno uništenje, piše FP.

Ova činjenica, međutim, ne sprječava američke političare da pozivaju na akciju protiv iranskih brodova, pa je tako senator sa Floride Marko Rubio pozvao Vašington da spriječi njihove navodne planove da pristanu u Venecuelu, optužujuči Karakas da je pozvao Teheran u Zapadnu hemisferu.

No, takva akcija bi mogla da ima ozbiljne posljedice po SAD jer bi mogla da izazove međunarodnu kritiku, pa čak i ugrozi bezbjednost američke vojske u inostranstvu, upozorava se u tekstu i konstatuje da bi cijena direktne akcije bila visoka.

Jedina opcija kojoj bi Vašington mogao da pribjegne je diplomatija, navodi FP, predloživši da bi SAD mogle da pozovu druge zemlje da ne dozvole iranskim brodovima da pristanu u njihove luke da bi se snadbjeli napunili gorivo.

Iranskoj mornarici predata su danas dva nova ratna broda, nekoliko dana nakon najave prvog ulaska iranske flote u Atlantski okean, prenosi Beta.“Ministarstvo odbrane danas je završilo važan posao, predajući vojsci Islamske Republike Iran dva broda, jedan razarač i jedan minolovac”, rekao je iranski predsednik Hassan Rouhani.

Iranska vojska u četvrtak je najavila da će prvi put mala iranska flota ući u Atlantski okean u cilju “jačanja pomorskih sposobnosti”.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.