Zašto je Washington blokirao iranske informativne portale?  - Balkan Times

Zašto je Washington blokirao iranske informativne portale? 

Američka vlada je zabranila pristup web stranicama nekoliko iranskih informativnih medija, što je iznenadilo mnoge analitičare i stručnjake za iranska pitanja u Washingtonu, pogotovo što se ove web stranice ne prate u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Zašto je Washington blokirao iranske informativne portale?  – Nakon što su Sjedinjene Američke Države zaplijenile domene desetina web stranica iranskih i regionalnih medija, uključujući iransku televizijsku mrežu na engleskom jeziku Press TV, medijski aktivisti preispituju tvrdnje SAD o zagovaranju slobode izražavanja.

Press TV je svoj sadržaj premjestio na alternativnu iransku domenu presstv.ir. Iako se ne radi o prvom putu da SAD na meti ima tu televizijsku mrežu, ali i druge mreže zemalja i grupa osovine otpora, taj potez postavlja pitanje šta je to što navodi američke zvaničnike da krše osnovne principe slobode govora i gase stranice poput PressTV.

PressTV prvi put je emitovao sadržaj 2007.god. kao jedina iranska novinska mreža na engleskom jeziku.

Ona radi pod motom „glas onih bez glasa“ i nastoji pokriti priče koje mainstream mediji ubično bojkotuju ili im ne posvećuju dovoljno pažnje, ili ih pogrešno prikazuju. Jedan od primjera je izraelska okupacija Palestine.

Tokom posljednje agresije cionističkog režima na Pojas Gaze u maju, Press TV je održao aktivno prisustvo na terenu na okupiranim teritorijama i izvještavao o izraelskim zločinima nad palestinskim narodom.

Kada se radi o ratu saudijske koalicije na Jemen, Press TV informiše svoju publiku o tome kako Sjedinjene Države i Britanija imaju koristi od tog konflikta prodajući oružje Saudijskoj Arabiji koja ih koristi u ubijanju civila.

Lista se nastavlja – među temama koje obrađuje Press TV je brutalnost američke policije, posebno nad Afroamerikancima, destabilizirajuće vojno prisustvo SAD u regionu Zapadne Azije, uloga u kreiranju terorista ISIL-a itd. O svemu tome govori se u različitim programima televizije Press.

Američka nastojanja da ugase njen glas traju godinama.

YouTube i Facebook nekoliko puta su blokirali stranice Press TV, dok je mreža ukinuta i s satelita koji emituju televizijski program u Evropi, Sjevernoj Americi i Istočnoj Aziji zbog velikog pritiska SAD i saveznika.

Press TV je jedna od nekoliko nezavisnih televizija na engleskom jeziku koja govori o neizgovorenim istinama, koje često ukazuju  da Sjedinjene Američke Države nisu uzor u svijetu.

Stoga, ne iznenađuje da Vašington pokušava isključiti Press TV, dokazujući da je sloboda govora u toj zemlji samo slogan.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.