Zašto je otkazana Netanjahuova posjeta UAE? - Balkan Times

Zašto je otkazana Netanjahuova posjeta UAE?

Premijer cionističkog režima već nekoliko puta nije uspio da posjeti UAE kako bi potražio druge mogućnosti za povećanje svojih šansi za pobjedu na izborima za Kneset.

Zašto je otkazana Netanjahuova posjeta UAE? – Prema riječima Zalmana Shawala, bivšeg ambasadora tog režima u Sjedinjenim Državama, politička situacija u izraelskom režimu vrlo je loša.

Hafiz Hisamovic

On je rekao: Stanje političkih partija u Izraelu, koje namjeravaju učestvovati na parlamentarnim izborima (za Kneset) vrlo je nezgodno  i haotično. S obzirom na takvu situaciju, treba očekivati i gore stvari u Izraelu. Biračkim listama nedostaje bilo kakav program i prepune su pokušaja da se ostvare lični interesi.

Neke stranke tvrde da su izazvale  promjene u političkom i ekonomskom sektoru, ali postavlja se pitanje odražavaju li njihovi postupci istinske namjere osnivača tih stranaka? Istovremeno, premijer izraelskog režima Benjamin Netanjahu očajnički želi iskoristiti ono što mu se dogodilo tokom Trumpove ere, odnosno ojačati veze s pobornicima kompromisa i putovati u zemlje s kojima je napravio kompromis, kako bi prije izbora za Kneset mogao popraviti svoju situaciju i vratiti se na vlast.

Prije nekoliko mjeseci premijer izraelskog režima Benjamin Netanjahu otkazao je trodnevnu posjetu UAE i Bahrejnu. U poruci na Twitteru, arapski glasnogovornik izraelskog premijera Ofir Gendelman najavio je otkazivanje posjete Benjamina Netanjahua UAE i Bahrejnu i napisao: Netanjahu se zahvaljuje na pozivu šejhu Mohammedu bin Zajedu, prestolonasljedniku UAE, i Hamadu bin Isa Ale Halifi, kralju Bahrejna.  No, unatoč važnosti ovih posjeta, odlučio ih je za sada odgoditi zbog zatvaranja izraelskog neba.

Netanjahu se trenutno fokusirao na četiri islamske zemlje koje će posjetiti; prvi je Egipat, drugi Maroko, treći UAE i četvrti Bahrejn, ali dosad u tome nije uspio.

Kralj Maroka hladno je reagirao na Netanjahuov poziv da posjeti okupirani Kuds. Egipatski predsjednik Abdul Fetah al-Sisi također je indirektno rekao Netanjahuu da njegov put u Kairo neće biti besplatan i da će morati dati ustupke Palestini, uključujući priznavanje dvodržavnog rješenja!

Trebalo je da izraelski premijer prije otprilike mjesec dana, tokom svoje prve službene posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, razgovara nekoliko sati u Abu Dabiju s prestolonasljednikom UAE, ali jordanska vlada je, ne dajući dozvolu preleta avionu izraelskog premijera, praktično uzrokovala otkazivanje te posjete.

List Rai-ol-Jeum je u izvještaju, ukazujući na odbijanje Jordana da izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu dozvoli let za UAE, objavio: Netanjahu je želio iskoristiti svoje arapske prijatelje kako bi povećao svoje izborne šanse.

Upravo zbog toga se Netanjahu nekoliko dana prije izraelskih izbora pokušao predstaviti kao važan gost u UAE, ali čarolija se vratila čarobnjaku i rezultati su se u potpunosti preokrenuli, tako da je njegovo putovanje u UAE bilo odgođeno već četvrti put.

Možda neće biti pretjerano ako kažemo da je ovo putovanje konačno otkazivanje, jer je mogućnost da Netanjahu na brzinu ostane na vlasti neizgledna, budući da će protivljenje izraelskog režima, kako iznutra tako i izvana, te povećanje šansi njegovih izbornih protivnika i razvoj koalicije izazvati njegov pad.

Netanjahu je, poput svog propalog saveznika Donalda Trumpa, očigledan lažov, koji je protivljenje Jordana prelasku Netanjahuovog aviona kroz jordanski zračni prostor prikazao kao odmazdu za sabotiranje posjeta jordanskog prestolonasljednika Husein bin Abdullaha džamiji Al-Aksa.

Upućeni ističu da su odnosi između jordanskog kralja i Netanjahua vrlo loši i da je Jordan u kontaktu s izraelskim sigurnosnim i vojnim krugovima, te da susreti kralja Abdullaha II s izraelskim ministrom rata Benijem Gantzom, te Aymana al-Safadija s Gabi Ashkenazi, oboje iz Plavo-bijele stranke i Netanjahuovim rivalima, potvrđuju ovu činjenicu.

Ne izgleda nevjerojatno da bi razlog protivljenja Jordana Netanjahuovom letu nad zračnim prostorom te zemlje mogao biti u koordinaciji sa UAE-om, koji su se zbog te posjete nalazili u nezavidnoj situaciji. Naročito u vrijeme kad islamske zemlje uvelike kritiziraju emiraćanske čelnike zbog pretjeranog približavanja Tel Avivu, gaženja svih crvenih linija i prelaženja svih granica u  normalizaciji odnosa s Tel Avivom.

Netanjahuov avion je mogao izabrati alternativni pravac za prijelaz, a Jordan nije bio jedini zračni prostor za prijelaz, naprimjer, egipatski je zračni prostor potpuno otvoren za izraelske avione. Protivljenje Jordana prelasku Netanjahuovog aviona, bilo zbog sabotaže posjeta jordanskog prestolonasljednika Kudsu, bilo uz koordinaciju UAE, bio je snažan šamar Netanjahuu, čiji je nos protrljan o zemlju. Ovo je dokaz pada normalizacije i velikih gubitaka koje je ovaj ishitreni korak na ovom putu doveo, te političkih, nacionalnih i sigurnosnih rizika.

Dobro znamo da Netanjahu, poput mačke, ima sedam života i da je uspio prebroditi mnoge krize; no uzastopni izbori u protekle dvije godine pokazali su da je njegov politički život završio i da će u narednim godinama vjerojatno pasti iza rešetaka.

Izgleda da sada, kad Trump više nije predsjednik SAD-a, a Iran se oslobađa američkih sankcija i vraća se globalnoj ekonomiji, zemlje koje su napravile kompromis, poput UAE nerado prihvaćaju Netanjahua koji se nalazi pred padom.

Ekskluzivno BalkanTimes

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.