Zapadne sile odustale od osude Irana - Balkan Times

Zapadne sile odustale od osude Irana

Teheran pristao da sarađuje sa međunarodnim stručnjacima nakon što su čestice urana pronađene u nekoliko iranskih postrojenja.

Zapadne sile odustale od osude Irana- Zapadne sile odustale su od pokušaja da osude Iran, budući da je Teheran pristao da sarađuje sa međunarodnim stručnjacima nakon što su čestice urana pronađene u nekoliko iranskih postrojenja.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da su Teheran i svi drugi učesnici nuklearnog sporazuma iz 2015. poduzeli “intenzivne diplomatske napore” da zaustave evropsku i američku rezoluciju u okviru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) kojom bi se osudio Iran.

SAD, koji se unilateralno povukao iz nuklearnog sporazuma 2018, prvobitno je podržao plan Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, zajedno poznatih kao E3, da se predstavi rezolucija kojom se osuđuje iransko umanjivanje obaveza iz ugovora.

“Današnji razvoj događaja odražava put diplomatije koji je otvorio Iran i agencija, te stvara podlogu za punu implementaciju obaveza svih strana u ugovoru”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh.

“Iran se nada da sve učesnice sporazuma mogu garantirati punu provedbu sporazuma na svim stranama koristeći ovu priliku te kroz ozbiljnu saradnju.”

Iako je priznao da je politika “maksimalnog pritiska” bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i oštrih ekonomski sankcija propala, predsjednik Joe Biden je do sada odbio da ukine sankcije, rekavši da Iran prvo mora da se vrati potpunom provođenju sporazuma.

Tehnički razgovori u aprilu
Iran, koji je počeo umanjivati svoje obaveze nakon što je Trump napustio sporazum, posljednjih mjeseci je povećao obogaćivanje urana i ograničio inspektorima IAEA pristup postrojenjima u skladu sa zakonom usvojenim u decembru nakon što je glavni iranski nuklearni naučnik ubijen.

Iran je nedavno odbio ponudu Evrope za nezvaničnim razgovorima sa SAD-om rekavši da Washington mora prvo ukinuti sankcije jer je prvi napustio svoje obaveze po ugovoru, nakon čega će Teheran početi poštovati sve obaveze koje su navedene.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi najavio je na konferenciji za novinare u četvrtak da se došlo do dogovora sa Iranom da se održe više tehnički razgovori u aprilu.

Dodao je da je Iran pozdravio ponudu ove agencije da se “uključi u fokusiran i sistematičan napor” da se razgovara o česticama urana koje su pronađene u nekoliko postrojenja.

Grossi je u četvrtak je rekao da iransko objašnjenje za pronađene čestice nije “tehnički kredibilno” te da bi se ti nesporazumi mogli riješiti na razgovorima u aprilu.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.