Za programe vakcinisanja čelnici svijeta - Balkan Times

Za programe vakcinisanja čelnici svijeta obećali 8,8 milijardi dolara

Za programe vakcinisanja čelnici svijeta obećali 8,8 milijardi dolara – Iznos od 8,8 milijardi dolara znatno je veći od očekivanih 7,4 milijarde dolara za narednih pet godina.

Donatori, od čelnika najrazvijenijih država do Fondacije Billa i Melinde Gates, obećali su dati 8,8 milijardi dolara za programe vakcinisanja u najsiromašnijim zemljama svijeta, javlja AFP.

Iznos od 8,8 milijardi dolara, obećan na virtualnom samitu Saveza za vakcinu (GAVI) na kojem je učestvovalo više od 50 zemalja i više od 35 predsjednika država i vlada, znatno je veći od očekivanih 7,4 milijarde dolara u narednih pet godina, prenosi Hina.

Sredstva će se iskoristiti za nastavak međunarodne kampanje vakcinisanja protiv ospica, dječje paralize i trbušnog tifusa koju je ozbiljno poremetila epidemija COVID-a 19.

Na sastanku su se trebali uputiti i pozivi za finansiranje kupovine i proizvodnje eventualne buduće vakcine za COVID-19 te pružiti podrška njegovoj distribuciji u zemljama u razvoju.

Jednak pristup vakcinama

Savez za vakcinu, međunarodna organizacija koja na osnovu javno-privatnog partnerstva želi osigurati jednak pristup vakcinama, planirao je prikupiti dvije milijarde dolara za tu vakcinu.

U četvrtak je 12 donatora prikupilo ukupno 567 miliona dolara početnog kapitala, navodi se u saopćenju za medije.

Domaćin donatorske konferencije bio je britanski premijer Boris Johnson koji je pohvalio odluku o “jedinstvenom nastupu” koji će “otvoriti put međunarodnoj saradnji” te odlučnost da se pronađe vakcina za novi korona virus.

Velika Britanija, s gotovo 40.000 umrlih od korona virusa, druga je najteže stradala zemlja u svijetu. Zemlja je najveći uplatitelj u GAVI, sa 1,85 milijardi eura koje je obećala izdvojiti u idućih pet godina.

Za njom dolaze Fondacija Billa i Melinde Gates (1,6 milijarda dolara), Sjedinjene Američke Države (1,16 milijarda dolara) i Norveška (milijardu dolara). Francuska je obećala 500 miliona eura i još 100 miliona kada vakcina bude gotova.

Vakcina kao javno dobro

Evropska komisija u četvrtak je najavila da će Savezu za vakcinu Gavi u razdoblju od 2021. do 2025. dodijeliti 300 miliona eura za podršku imunizaciji djece širom svijeta i stvaranju zaliha vakcina za zaštitu od zaraznih bolesti.

“Vakcina za COVID-19 može se smatrati svjetskim javnim dobrom, narodnom vakcinom”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres tokom samita, istakavši da su mnogi svjetski čelnici uputili poziv u tom smislu.

Upozorio je da su kampanje vakcinisanja prekinute zbog epidemije novog korona virusa: “Dvadeset miliona djece nije do kraja vakcinisano, a svako peto dijete nije uopće vakcinisano”.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.