Von der Leyen kritikovana nakon podrške pobjedniku- Balkan Times

Von der Leyen kritikovana nakon podrške pobjedniku hrvatskih izbora

Von der Leyen kritikovana nakon podrške pobjedniku hrvatskih izbora – U jednom spotu hrvatske vladajuće partije HDZ predsjednica Evropske komisije von der Leyen pozvala je na biranje te partije. Jedan glasnogovornik nazvao je to „greškom“ – ali njegova šefica govorila je to kao privatna osoba.

Autori: Christoph Titz/Marius Mestermann/dpa/AFP
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Sa znatnom prednošću pred konkurencijom partija hrvatskog premijera Andreja Plenkovića dobila je parlamentarne izbore u nedjelju. Njegova umjereno konzervativna Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je 66 od 151 mandata, kako je saopštila državna izborna komisija nakon prebrojavanja skoro svih glasova.

U finišu predizborne kampanje HDZ je mogla računati na prominentnu podršku iz cijele Evrope. U jednom njihovom reklamnom spotu nastupilo je više vrhunskih političara uz izborni moto “Sigurna Hrvatska”, među njima grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, austrijski kancelar Sebastian Kurz kao i šefica CDU i ministrica odbrane Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer.

Međutim početak videa pripao je Ursuli von der Leyen: Šefica EU komisije prezentirala se ispred zastave EU u Briselu i podržala HDZ. Optika je ista kao video nastupi koje von der Leyen objavljuje u funkciji predsjednice komisije. To je izazvalao jasne kritike.

„Ovim držanjem jedne strane u hrvatskoj izbornoj borbi ona je proigrala povjerenje i time oštetila poziciju predsjednice“, rekao je predsjednik SPD evropskih poslanika Jens Geier. Ona se time „automatski postavila protiv drugih političkih grupacija sa kojima međutim mora sarađivati u Briselu“. Šef frakcije Lijevih Martin Schirdewan napisao je na twitteru  da je von der Leyen priznala da je ovim postupkom „povrijedila kodeks ponašanja komisije“.

EU komisija je priznala „grešku“ u nastupu njene predsjednice. Jedan govornik je rekao da se na snimku nije smjela pokazati pozadina sjedišta EU komisije. Hrvatska strana je u obradi videa dodala i zvaničnu titulu predsjednice komisije.

Von der Leyen je naglasila da svaka poruka političke naravi „mora apsolutno respektovati“ pravila kodeksa ponašanja članova komisije, izjavio je njen govornik Eric Mamer. On je dodao da je aktivan politički život moguć i za pripadnike komisije. Međutim jasno je da se to mora odvijati „pod ispravnim okolnostima“. Na twitteru je Mamer napisao da je u prilogu von der Leyen nastupila „kao privatna osoba“ (“in her personal capacity”). kritikovana

Sonnenborn: Lijevo šefica komisije, desno privatna osoba von der Leyen

I kritičar von der Leyen i EU parlamentarac Martin Sonneborn (PARTEI) izjasnio se na twitteru kritički na izbornu pomoć šefice EU i objašnjenje da je von der Leyen nastupala kao privatna osoba. On je postavio sliku von der Leyen sa zvaničnog videa kao šefice komisije pored slike iz klipa HDZ: kritikovana

Na reklamnom klipu je i hrvatska potpredsjednica komisije Dubravka Šuica koja je također označena njenom EU titulom i koja stoji pred zastavom EU. Ona je član HDZ i u komisiji je između ostaloga zadužena za resor „demokratije“.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.