Vijeće UN-a za ljudska prava prekida svoju misiju u Jemenu - Balkan Times

Vijeće UN-a za ljudska prava prekida svoju misiju u Jemenu

pod vodstvom Saudijske Arabije protiv već osiromašene jemenske nacije postupno stariji za još jednu godinu. Proteklih mjeseci , kako se glas u zapadnim zemljama dizao protiv podrške zapadnih vlada koaliciji predvođenoj Rijadom, rastao je optimizam u pogledu prisiljavanja arapskog kraljevstva da okonča šestogodišnji rat. Međutim, kao rezultat zapadne fleksibilnosti pokazane Rijadu, posebno one koju je pokazala nova administracija Bijele kuće, sada je svima jasno da su sve kritike zapadnih prijestolnica bile medijske geste za obmanjivanje javnog mnijenja i da je iza scene podrška zračnim i kopnenim kampanjama protiv Jemena u toku.

Vijeće UN-a za ljudska prava prekida svoju misiju u Jemenu – pod vodstvom Saudijske Arabije protiv već osiromašene jemenske nacije postupno stariji za još jednu godinu. Proteklih mjeseci , kako se glas u zapadnim zemljama dizao protiv podrške zapadnih vlada koaliciji predvođenoj Rijadom, rastao je optimizam u pogledu prisiljavanja arapskog kraljevstva da okonča šestogodišnji rat. Međutim, kao rezultat zapadne fleksibilnosti pokazane Rijadu, posebno one koju je pokazala nova administracija Bijele kuće, sada je svima jasno da su sve kritike zapadnih prijestolnica bile medijske geste za obmanjivanje javnog mnijenja i da je iza scene podrška zračnim i kopnenim kampanjama protiv Jemena u toku.

Iako Saudijci i Emirati nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve u ratu protiv jemenske vojske i narodnih odbora, te kako nemaju šta reći na terenu pred hrabrošću i požrtvovanošću vojnih snaga Sane, oni su pribjegli nehumanima bombardovanjima gradova i civilne infrastrukture kako bi Ansarullah, ključna snaga Sane, pao na koljena. To se događa dok je posljednjih godina zbog rata i uzastopnih suša ekonomska i zdravstvena infrastruktura Jemena potpuno urušena i u zemlji je zavladala glad bez presedana, do te mjere da sada veliki dio potreba ljudi, poput lijekova i hrane, trebali stići do Jemena putem stranih pomoći.

U međuvremenu, šestogodišnje iskustvo pokazuje da su sve saudijske tvrdnje o poštivanju međunarodnih zakona i humanitarnih principa u ratu, kao i spremnost da se kampanja okonča, bile samo demonstracije da bi se kupilo vrijeme i zavarala međunarodna zajednica kako bi se ublažio rastući pritisak na nastavak rata. Za Rijad su ublaženi pritisci i strana podrška ratu od izuzetne važnosti.

U osnovi, Saudijska Arabija je bila jako ranjiva tokom rata, uprkos masovnim kupovinama oružja, i nije bila u mogućnosti da samostalno nastavi rat. Bez političke, vojne i obavještajne podrške zapadnih zemalja, Saudijci bi puno ranije podigli bijelu zastavu i povukli se sa svojih pozicija i ciljeva u sukobu s gvozdenim otporom jemenskog naroda.

Ipak, iako organizacije za zaštitu prava izdaju izvještaje i upozoravaju na saudijska zlodjela i zloupotrebe i pozivaju na pritiske na kraljevstvo da ukine sveobuhvatnu blokadu, Vijeće za ljudska prava je iznenadnim potezom izglasalo okončanje misije svojih inspektora u Jemenu što predstavlja veliki udarac u antiratnim i pro-diplomatskim nastojanjima da se okonča teška situacija ljudi i njihovi kritični životni uslovi.

Kraj inspekcijske misije UN-a zbog neuspjeha u antiratnim naporima

Vijeće UN -a za ljudska prava odbacilo je u četvrtak nacrt rezolucije koju je podnijela grupa evropskih zemalja, predvođena Holandijom, a u kojoj se traži produženje mandata Grupe uglednih međunarodnih i regionalnih stručnjaka koji prate kršenja ljudskih prava u Jemenu.

Svakako, odluka Vijeća, osim što će biti mrlja u dosadašnjoj evidenciji odbrane ljudskih prava i narušiti njegov kredibilitet u javnom mnjenju, potaknut će Saudijce na nastavak rata i masakr civila te, naravno, pogoršati ionako komplicirane ratne uslove . Zemlje agresije čije su ruke umrljane krvlju hiljada Jemenaca pozdravile su presudu i proslavile je kao zeleno svjetlo za nastavak svojih zločina bez straha da će njihovi zločini biti procesuirani.

Arapski blok intenzivno je lobirao da se misija prekine obećavajući ekonomske koristi malim zemljama koje su imale pravo glasa. Na iznenađenje svih, neke zemlje koje su poznate po kršenju ljudskih prava i zločinima imale su pravo glasa u Vijeću.

S obzirom na očigledan utjecaj arapskih lobija i njihovih zločinačkih izraelskih pokrovitelja na odluke UN -a, međunarodne organizacije poput Organizacije islamske saradnje, grupe za prava i nezavisnih medija trebale bi ozbiljno raditi na otkrivanju zločina u Jemenu od strane agresione koalicije kako bi vršile pritisak za obustavu rata i spriječile pogoršanje uslova u budućnosti.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.