Vašington troši milione dolara da ubijedi Istočnu Evropu da se odrekne ruskog oružja - Balkan Times

Vašington troši milione dolara da ubijedi Istočnu Evropu da se odrekne ruskog oružja

image

„Difens njuz“ citira riječi neimenovanog izvora iz Stejt departmenta koji tvrdi da je novac u iznosu od 277 miliona dolara uložen u program u protekle dvije godine obezbijedio prodaju američkog oružja u vrijednosti od oko 2,5 milijardi dolara.

SAD nastavljaju program finansijske pomoći zemljama Istočne Evrope koje su spremne da odreknu ruskog oružja i zamijene ga američkim. Do sada je u te svrhe izdvojeno oko 277 miliona dolara. Međutim, ruski vojni eksperti smatraju da taj plan ne može u potpunosti biti realizovan.

Stručnjaci navode da Pentagon vjerovatno neće uspeti da natjera svoje partnere da se potpuno odreknu ruske tehnike i pređu na američku. Drugim riječima, zemlje istočne Evrope, sa izuzetkom Poljske, ne žure da troše novac na modernizaciju naoružanja, koje je veoma skupo, a nije uvijek visokog kvaliteta. Ipak, Amerikanci žele da ih prisile da modernizuju oružane sile američkim oružjem, koje će nabavljati od SAD za američki novac.

„Takav kurs postoji u NATO-u u cjelini i posebno u SAD, ali radi se o tome da su za potpunu zamjenu sovjetskog naoružanja, isporučenog za vrijeme postojanja SSSR-a i Varšavskog pakta, potrebna ogromna finansijska sredstva koja zemlje Istočne Evrope nemaju i koje SAD ne planiraju da im daju. Kao dio programa naoružavanja obezbijeđena su određena sredstva, ali ona su beznačajna i mizerna, jer se za svaku zemlju izdvaja svega nekoliko desetina miliona dolara, a za potpunu zamjenu sovjetskog naoružanja potrebno je barem dva puta više“, kaže za Sputnjik Viktor Murahovski, vojni ekspert i član Ekspertskog savjeta kolegijuma Vojno-industrijske komisije Ruske Federacije.

Murahovski podsjeća da SAD zahtijevaju od drugih zemalja – članica NATO-a da povećaju svoj doprinos odbrambenom i vojnom budžetu, ali da statistika potrošnje NATO-a pokazuje da ti američki zahtjevi nisu ispunjeni.

Ekspert također ističe da zemlje Istočne Evrope nemaju dovoljno finansijskih resursa za kupovinu “nove skupe opreme i tehnike”.

Ipak, predstavnik Pentagona pukovnik Uriah Orland izjavio je da američko Ministarstvo odbrane nastavlja blisko da sarađuje sa Stejt departmentom u planiranju pružanja pomoći evropskim partnerima u oblasti bezbjednosti, što će im omogućiti da smanje njihovu zavisnost od ruske odbrambene industrije, kao i da izgrade ili održe svoje odbrambene sposobnosti.

„Difens njuz“ objašnjava da SAD namjeravaju da se usredsrede na “ciljane investicije” u okviru Evropskog podsticajnog programa za dokapitalizaciju (ERIP). Taj program su 2018. godine pokrenuli Stejt department i Evropska komanda Oružanih snaga SAD kako bi se ubrzao proces povlačenja iz upotrebe sovjetske i ruske vojne tehnike u istočnoj i južnoj Evropi.

„Program predviđa stimulaciju kupovine oružja kako bi se zamijenili sovjetski modeli u zemljama NATO-a koje su nedavno ušle u ovaj blok. Iskreno, to ima više simbolično značenje – kako oni znaju da kažu, to podrazumijeva prelazak na NATO standarde, ali ne i prelazak na savremeno oružje američke proizvodnje ili na oružje proizvedeno u razvijenim zemaljama  NATO-a. Prije svega, prelazak na NATO standarde u ovom slučaju više predviđa neke birokratske procedure, a također zahtijeva i da se standardi logistike, tehničke podrške i održavanja opreme usklade sa zahtjevima NATO-a“, kaže Murahovski.

ERIP obuhvata osam zemalja: Bugarsku, Litvaniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Grčku, Sjevernu Makedoniju i Slovačku. Sve ove zemlje članice su Sjevernoatlantske alijanse, osim BiH, i Sjeverne Makedonije, koja je u procesu pridruživanja NATO-u.

U dokumentu Biroa Stejt departmenta za vojno-političke poslove navodi se da su Albanija, BiH, Slovačka, Hrvatska, Grčka i Sjeverna Makedonija dobile 190,7 miliona dolara za kupovinu američkih aviona i druge tehnike. Bugarskoj je dodijeljeno 56,2 miliona dolara za kupovinu aviona, a Litvaniji – 30 miliona dolara za kupovinu helikoptera.

„Difens njuz“ citira riječi neimenovanog izvora iz Stejt departmenta koji tvrdi da je novac u iznosu od 277 miliona dolara uložen u program u protekle dvije godine obezbijedio prodaju američkog oružja u vrijednosti od oko 2,5 milijardi dolara.

„Savremene sisteme naoružanja niko besplatno ne isporučuje. Ako pogledate istočne zemlje-članice NATO-a, koje imaju manje ili više pristojan budžet, kao što je naprimjer Poljska, videt ćete da tu zemlju SAD snadbijevaju lovcima F-35 pete generacije po tržišnoj cijeni, koja iznosi oko 100 miliona dolara po jedinici. Istovremeno, Poljska i dalje ima sovjetske avione, oklopna vozila, artiljeriju, borbena vozila pješadije i još uvijek obimnu listu sovjetskog naoružanja. Da bi ga u potpunosti zamijenili, poljski budžet neće biti dovoljan, a SAD to neće uraditi o svom trošku“, objašnjava ekspert.

(Sputnjik)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.