Vanredni sastanak Arapske lige zbog izraelskih planova o aneksiji - Balkan Times

Vanredni sastanak Arapske lige zbog izraelskih planova o aneksiji

image

Ministri će diskutirati o političkoj, pravnoj i finansijskoj pomoći palestinskom rukovodstvu.

Arapska liga zakazala je vanredni virtualni sastanak za četvrtak, na kojem će se raspravljati o protivljenju planovima Izraela za aneksiju dijelova okupirane Zapadne obale.Taj neuobičajen sastanak, zakazan na zahtjev palestinskog rukovodstva, okupit će ministre vanjskih poslova arapskih zemalja putem videokonferencije zbog pandemije korona virusa.

Zamjenik generalnog sekretara Arapske lige Hossam Zaki najavio je da će ministri “diskutirati o osiguranju političke, pravne i finansijske pomoći palestinskom rukovodstvu kako bi se suprotstavilo planovima Izraela”, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Sastanak je zakazan nakon što su premijer Izraela Benjamin Netanyahu i njegov politički rival Benny Gantz potpisali sporazum o vanrednoj vladi jedinstva, koji bi mogao ubrzati Netanyahuove planove o početku aneksije dijelova Zapadne obale već 1. jula.

‘Nametanje nove realnosti na terenu’

Iako se planovi mogu suspendirati i podrazumijevaju dogovor sa SAD-om, izazvali su kritike, između ostalih, SAD-a i Evropske unije.

Generalni sekretar Arapske lige Aboul Gheit upozorio je prošle sedmice generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa da Netanyahuovi planovi o aneksiji mogu “povećati napetost u regiji”.

Također je optužio Izrael da “koristi preokupiranost svijeta novim korona virusom da nametne novu realnost na terenu”.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu od Jordana u ratu 1967. godine i od tada je proširio kontrolu nad tom teritorijom osnivanjem jevrejskih naselja.

Prošle sedmice je državni sekretar SAD-a Mike Pompeo rekao je da odluka o aneksiji zavisi od nove izraelske vlade.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je uvjerenost da će Washington tijekom iduća dva mjeseca odobriti Izraelu da nastavi s de facto aneksijom dijelova Zapadne obale.

Palestinci su ljutiti zbog planova Izraela da dodatno učvrsti svoj nadzor nad područjem zauzetim u ratu 1967. godine, teritorijem koji traže za svoju državu, prenosi Hina.

Netanyahu je proteklog tjedna, objavljujući dogovor sa svojim rivalom s političkog centra Bennyjem Gantzom o formiranju zajedničke vlade, za 1. srpnja najavio početak razgovora u vladi o širenju suvereniteta Izraela na židovska naselja na Zapadnoj obali i aneksiji doline Jordana.

Takav potez će trebati dogovoriti s Washingtonom, po sporazumu Netanyahua i Gantza.

U obraćanju u nedjelju putem video veze proizraelskoj organizaciji u Europi, Netanyahu je opisao mirovni prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa iz siječnja kao obećanje da će priznati izraelsku vlast nad naseljima na Zapadnoj obali.

Pompeo: Odluka je na Izraelu

“Uvjeren sam da će za par mjeseci od sada to obećanje biti ispunjeno”, rekao je Netanyahu Europskom povjerenstvu za Izrael.

Palestinski dužnosnici još nisu komentirali Netanyahuove izjave.

Palestinci su odlučno odbili Trumpov mirovni prijedlog, dijelom i stoga što Izraelu daje svu okupiranu zemlju na kojoj je izgradio naselja.

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo je ranije rekao da je na Izraelu odluka hoće li pripojiti dijelove Zapadne obale i dodao da će Washington svoja stajališta iznijeti privatno novoj izraelskoj Vladi.

Palestinci i mnoge zemlje smatraju izraelska naselja na Zapadnoj obali nezakonitim po Ženevskoj konvenciji, koja zabranjuje nastanjivanje teritorija zaposjednutog u ratu.

Izrael to odbacuje, ukazujući na sigurnosne razloge te povijesne i političke veze s tim teritorijem.

Izvor: Agencije

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.