Vanjska politika Liz Truss ide u korist Izraela a na štetu Palestine

Vanjska politika Liz Truss ide u korist Izraela a na štetu Palestine

Nova britanska premijerka Liz Truss, čija vlada nije ni mjesec dana stara, odabrala je pogrešan način kada su odnosi sa islamskim svijetom u pitanju. Kao dio svoje vanjske politike Truss je izraelskom premijeru Yairu Lapidu tokom sastanka na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku rekla da planira premjestiti britansku ambasadu iz Tel Aviva u okupirani Al-Quds (Jerusalem).

Vanjska politika Liz Truss ide u korist Izraela a na štetu Palestine – Izraelski premijer je pozdravio odluku i rekao da je važna za produbljivanje veza Londona i Tel Aviva. Odluci Liz Truss se protivi većina britanskih zvaničnika,a čak su i članice Evropske unije rekle britanskoj vladi da smatraju da je to nerazuman korak. Godine 2018., SAD su kontroverznim potezom i uprkos globalnom protivljenju premjestile svoju ambasadu u Al-Quds u znak podrške izraelskoj okupaciji. Isti scenario usvaja i London.

Potez britanske premijerke izazvao je reakcije i u arapskom svijetu. Grupa ambasadora arapskih zemalja u Londonu, slanjem službenog pisma Truss, zamolila ju je da ne preduzima ništa u vezi sa premještanjem ambasade iz Tel Aviva u Al-Quds. U pismu, čije je detalje objavio list The Guardian, arapske diplomate navode da bi ovaj plan mogao ugroziti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini između Britanije i Vijeća za saradnju (Perzijskog) zaljeva, koji bi trebao biti zaključen ove godine. Pismo koje su poslale arapske diplomate podržale su sve arapske zemlje, uključujući UAE i Bahrein koji su normalizirali svoje odnose s izraelskim režimom 2020. godine.

Iako arapske zemlje imaju bliske veze s izraelskom vladom iza kulisa i neke od njih su posljednjih godina objavile svoje odnose s Tel Avivom u okviru dogovora o normalizaciji, ipak smatraju da premještanje ambasade izaziva tenzije i rizikuje novi rat između Izraelaca i Palestinaca. Članovi Vijeća za saradnju Perzijskog zaljeva imaju bliske ekonomske odnose sa Britanijom od kraja Drugog svjetskog rata i razvili su ih posljednjih godina potpisivanjem vojnih ugovora o kupovini oružja iz Londona. Međutim, uz jasno arapsko protivljenje kontroverznom planu britanske ambasade, njihove poslovne veze mogu biti narušene ako Truss odluči da nastavi sa svojim planom.

Prema službenim trgovinskim podacima objavljenim 2021. godine, ukupna trgovina između Britanije i (P) GCC procijenjena je na 33,1 milijardu funti (37,2 milijarde dolara), od čega 11 milijardi uključuje trgovinu sa Saudijskom Arabijom. Budući da je Britanija nakon Brexita smanjila trgovinske odnose sa kontinentom i pretrpjela mnoge gubitke, pokušava se riješiti ove kritične situacije jačanjem trgovinskih odnosa s drugim zemljama, a arapske zemlje Perzijskog zaljeva mogu pomoći Britaniji. Britanija gleda na arapske zemlje Perzijskog zaljeva kao na jednog od najpovoljnijih trgovinskih partnera za svoju ekonomiju, jer su te zemlje mnogo ulagale u Britaniju zahvaljujući prihodima od nafte, a potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini, iznos arapskih investicija će nesumnjivo rasti. Iz tog razloga, arapski stav će Liz Truss staviti u dilemu: udovoljiti Izraelcima ili ostvariti profit od lakše trgovine s Arapima. I ona će morati da odabere ono što će biti korisno za problematičnu ekonomiju njene zemlje.

Britanska podrška Izraelcima nije nešto novo jer oni imaju dugu historiju odnosa, a Britanija je praktični osnivač izraelskog režima. Tokom Prvog svjetskog rata, britanski ministar vanjskih poslova Arthur James Balfour 1917. godine je u izjavi proglasio osnivanje jevrejske države u Palestini koja je bila pod britanskim mandatom i tokom 30 godina organizirao preseljenje velikog broja Jevreja iz raznih dijelova svijeta na palestinsku teritoriju. Sada britanski zvaničnici, baš kao i njihovi prethodnici, pružaju istu podršku izraelskom režimu i čine sve što mogu u korist Izraelaca. Plan premještanja ambasade dio je ove politike.

Zato treba ispitati zašto je Truss donijela takvu odluku. Nažalost, ovo je realna slika: sve zapadne vlade imaju prijateljske odnose sa Izraelcima u zamjenu za političku i ekonomsku podršku moćnog cionističkog lobija. Truss nije izuzetak i namjerava odvesti ambasadu u Al-Quds u zamjenu za podršku svojoj vladi. Imajući u vidu da je britanska vlada nakon izlaska iz EU u rasulu, više nego ikad osjeća potrebu za cionističkim lobijem. Britanska ekonomska kriza nije samo zbog posljedica Brexita već i zbog ukrajinskog rata koji pogađa cijelu Evropu sa energetskom krizom koju je izazvao. Stoga, kako bi izvukla nacionalnu ekonomiju iz nevolje koja će prema analitičarima vladati godinama, Truss pruža ruke cionistima za pomoć u zamjenu za dobru političku uslugu.

Još jedna bitna tačka odluke britanske premijerke je da je London bio u sjenci Washingtona u vezi sa izraelsko-palestinskim sukobom i nije preduzeo efikasne mjere. To tjera Truss da igra značajnu ulogu i da izađe iz američke sjene. Truss želi da oživi ulogu koju je Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka, preuzela tokom Hladnog rata, u trenutnoj turbulentnoj situaciji, odnosno, u međunarodnoj areni da se predstavi kao žena koja može spasiti Britaniju od vihora događaja koji će joj omogućiti mjesto u historiji zemlje.

Prije dva mjeseca, kao odgovor na prijetnje Rusije da će upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini, Truss je u intervjuu rekla da je “spremna” pritisnuti nuklearno dugme. Njeni stavovi pokazuju da ona namjerava igrati veliku ulogu britanske premijerke u međunarodnim zbivanjima, posebno na Bliskom istoku i Palestini. Britanski lideri vide za sebe ključnu ulogu u palestinskom sukobu jer je njihova zemlja osnovala režim koji je stvorio trajni izazov u regionu.

Štaviše, kako energetska kriza uzima svoj danak u Evropi, Britanija nastoji da se uključi u dublje partnerstvo sa izraelskom vladom kako bi dio svojih energetskih potreba dobila od Izraelaca.

Međutim, kontroverzna odluka Liz Truss trenutno neće ići nigdje. Osim protivljenja muslimanskog svijeta, Rusi su sada učinkoviti akteri u palestinskom sukobu jer njihova konfrontacija sa Zapadom u Ukrajini samo što nije ključala. Moskva neće dozvoliti Zapadu da unaprijedi svoje ambiciozne planove na međunarodnoj sceni i ova politika se afirmiše u novoj ruskoj doktrini.

izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.