Usred američko-kineskih - Balkan Times - AMERIKA

Usred američko-kineskih

Usred američko-kineskih trgovinskih napetosti kineska razvojna banka podupire razvoj plana zajma za kontinentalne proizvođače čipova u iznosu od 62 milijarde dolara

Usred američko-kineskih – Potez dolazi u vrijeme kada Peking želi smanjiti ovisnost o ključnim američkim tehnologijama, usred tekućeg trgovinskog rata Washingtona te uoči velikog političkog sastanka za ekonomski i razvojni smjer za razdoblje do 2025. godine, izvijestili su kineski mediji u četvrtak.

Potez dolazi u vrijeme kada Peking želi smanjiti ovisnost o ključnim američkim tehnologijama, usred tekućeg trgovinskog rata Washingtona te uoči velikog političkog sastanka za ekonomski i razvojni smjer za razdoblje do 2025. godine, izvijestili su kineski mediji u četvrtak.

Kineska razvojna banka (CBD) obvezala se financirati ključne tehnologije u razvoju u Kini putem zajma od 400 milijardi Yuana (62 milijarde dolara), izvijestili su u četvrtak South China Morning Post (SCMP) i drugi.

Zajmovi su najavljeni uoči velikog političkog sastanka u Pekingu za Nacionalni narodni kongres, kinesko parlamentarno tijelo i Kinesku narodnu političku savjetodavnu konferenciju (CPPCC).

Sastanak će imati za cilj istaknuti razvojne ciljeve nacije od 2021. do 2025. godine, stoji u izvješću.

„Odabiremo 100 vodećih tvrtki na polju tehnoloških inovacija i 1.000 tvrtki uz industrijske lance uzvodno i nizvodno te ćemo im ponuditi posebnu podršku financijskim uslugama. Ove godine planiramo ugovoriti zajmove veće od 400 milijardi Yuana za strateške industrije u razvoju i naprednu proizvodnju“, rekao je u četvrtak medijima predsjednik CDB-a Zhao Huan, kako ga je citirao SCMP.
Glavna razvojna banka također će težiti razvoju kineske industrije proizvodnje čipova putem Investicionog fonda za integrirane krugove, koji je prikupio “200 milijardi Yuana i u potpunosti ušao u fazu ulaganja”, dodao je Zhao.

„Kina zaostaje za SAD-om u mnogim područjima, posebno u poluvodičima. Vrhovne vlasti dužne su voditi zemlju u postizanju napretka u istraživanju temeljnih znanosti”, rekao je Xu Hongcai, zamjenik glavnog ekonomista u kineskom istraživačkom centru Centra za međunarodnu ekonomsku razmjenu, kako ga navodi SCMP.

KINA ULAŽE U SAMODOSTATNU TEHNOLOŠKU BUDUĆNOST
Vijest dolazi usred trgovinskog sukoba Pekinga s Washingtonom, koji je, među ostalim, pogodio brojne kineske tvrtke, poput Huawei Technologies, TikTokovog Byte Dancea i proizvođača čipova SMIC.

Huawei, ZTE i SMIC dodani su na američki entitetski popis u svibnju 2019. godine, zbog navodnih opasnosti po privatnost američkih korisnika koje te tvrtke predstavljaju.

Huawei i ZTE su proglašeni rizicima za nacionalnu sigurnost zbog njihovih navodnih veza s kineskom Komunističkom partijom i vojskom, no američka strana o tim navodima nije pružila nikakve dodatne informacije ni dokaze.

Kinesko državno vijeće obećalo je u svibnju prošle godine 1,4 milijarde dolara za odvajanje od američkih tehnologija u razvoju, kao i ulaganje u razvoj domaće umjetne inteligencije, zelene tehnologije, energetske infrastrukture, 5G, prometa i brojnih drugih projekata. američko-kineskih

Huawei i SMIC navodno su 2020. pokrenuli fond za “domaću zamjenu” China Europe Capital, koji je procijenjen na gotovo 792 milijuna američkih dolara, radi olakšanja poslovanja kineskim tvrtkama koje su pogođene američkim sankcijama.

Pekinško Ministarstvo industrije i informacijske tehnologije (MIIT) najavilo je u siječnju podršku kineskoj domaćoj proizvodnji, ali i inozemnim tvrtkama koje surađuju na kineskom tržištu poluvodiča u smislu jačanja proizvodnje integriranih sklopova. Stručnjaci potiču pristup “cijele zemlje” u rješavanju američkog miješanja u kinesko tehnološko tržište. američko-kineskih

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes) američko-kineskih

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.