ULTRA ORTODOKSNI JEVREJI, NAJVEĆE ŽRTVE COVID-19 - Balkan Times

ULTRA ORTODOKSNI JEVREJI, NAJVEĆE ŽRTVE COVID-19

Ultra religiozni Jevreji su grupirani u dvjema strujama u Izraelu. Jedni su Ashkenazi (srednjeevropski), s granama Hasida i Litve, te sefardski ili istočni. Prvi su politički zastupljeni u Uniji za toru i judaizam (UTJ), dok drugi imaju stranku Shas.

U Bnei Braku se još uvijek pamti masovna sahrana Aharona Shteinmana, aškenazijskog duhovnog vođe, koji je umro 2017. u 104 godini. Gotovo 200.000 ultra ortodoksnih Jevreja ispratilo je najcjenjenijeg učitelja svoje generacije i šefa Vijeća mudraca utjecajnih ultrareligioznih stranaka u Izraelu.

Posljednjeg dana marta ove godine, dvije sedmice nakon proglašenja mjera protiv pandemije, četiri stotine sljedbenika njegove dašive (talmudske škole) prisustvovali su pogrebu rabina u gradu Tvi Shenkar. Slike velike pogrebne povorke izazvale su srdžbu u laičkim dijelovima hebrejskog društva, zatvorenog u svojim domovima dok su Jaredi (bogobojazni) kršili ograničenja.

Tri dana kasnije premijer Benjamin Netanyahu poslao je vojsku i policiju da zapečate pristup Bnei-Braku s kontrolnim točkama. Tamo živi 200.000 stanovnika, uglavnom osiromašenih porodica s prosječno sedmero-osmero djece, natrpani u samo sedam kvadratnih kilometara.

Iako predstavljaju nešto više od desetine od devet miliona stanovnika Izraela, ultra ortodoksni koncentriraju trećinu od dosad registriranih 15.000 slučajeva oboljelih od virusa. Nakon početnog izbijanja zaraze u središtu zemlje, vlasti su također zatvorile ultrareligkiozne četvrti Jeruzalema u kojima je živjelo 75% pozitivnih slučajeva virusa. Osim što snažnije pate od pandemije, Jaredi su obilježeni socijalnom stigmom zbog zanemarivanja mjera zadržavanja.

“To su prije svega vrlo siromašne i brojne porodice, žive u vrlo malim kućama”, kaže Fleur Hassan-Nahoum, zamjenica gradonačelnika Jeruzalema. Gradsko vijeće raspoređuje oko 20.000 obroka dnevno među najpotrebnijim domaćinstvima u tim zajednicama, gdje se veliki dio muškaraca posvećuje isključivo proučavanju svetih spisa i molitvi, dok su žene one koje održavaju domaćinstvo brojnim poslovima i uz socijalnu pomoć.

“Ove četvrti nisu zatvorene zato što su ultra ortodoksne, već zato što su to područja s najvećom stopom zaraze”, naglašava zamjenica gradonačelnika. Zaraza među njima širila se munjevito od 10. marta, nakon proslave Purima. Dok su dužnosnici već upozoravali Izraelce na potrebu održavanja fizičke distance, stotine hiljada Jareda sudjelovali su na velikim festivalima. Sada se na ulicama Mea Shearim, najvećeg ultra ortodoksnog okruga u Jeruzalemu, prihvaća nošenje maski za lice, a kazna za one koji to prekrše je 200 shekela (oko 50 eura).

Ultra religiozni Jevreji su grupirani u dvjema strujama u Izraelu. Jedni su Ashkenazi (srednjeevropski), s granama Hasida i Litve, te sefardski ili istočni. Prvi su politički zastupljeni u Uniji za toru i judaizam (UTJ), dok drugi imaju stranku Shas.

Nakon što su pet godina podupirali Netanyahua na vlasti, ultra religiozni Jevreji se nadaju nastavku velikodušnog javno finansiranja svojih obrazovnih i socijalnih centara u novoj koaliciji, koju je konzervativni premijer Netanyahu  dogovorio s centistrom Bennyjem Gantzom.

Vršilac dužnosti ministra zdravlja, ultra ortodoksni Jacob Litzman, koji kreira strategiju protiv pandemije, postao je meta kritika zbog toga što je testiran pozitivno nakon što je prisustvovao kolektivnoj molitvi u sinagogi, unatoč zabrani koju je izreklo njegovo vlastito ministarstvo.

Litzman je najavio da će dati ostavku i iz ministarstva preći u Parlament. /D.H./

Izvor: stav.ba

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.