Ukrajina objavila potpuni prekid uvoza iz Rusije - Balkan Times

Ukrajina objavila potpuni prekid uvoza iz Rusije

Ukrajina je službeno zabranila sav uvoz iz Rusije, jednog od njenih ključnih trgovinskih partnera prije rata, s godišnjom vrijednošću uvoza od oko šest milijardi dolara te pozvala druge zemlje da slijede taj primjer i uvedu oštrije ekonomske sankcije Moskvi.

Ukrajina objavila potpuni prekid uvoza iz Rusije – Ukrajina je službeno zabranila sav uvoz iz Rusije, jednog od njenih ključnih trgovinskih partnera prije rata, s godišnjom vrijednošću uvoza od oko šest milijardi dolara te pozvala druge zemlje da slijede taj primjer i uvedu oštrije ekonomske sankcije Moskvi.

“Danas smo službeno objavili potpuni prekid trgovine robom s agresorskom zemljom. Od sada se proizvodi Ruske Federacije neće moći uvoziti na teritorij naše države”, napisala je ministrica ekonomije Julia Sviridenko u subotu na Facebooku.

Od 24. februara i početka ruske invazije na Ukrajinu, razmjena roba i usluga između ove dvije susjedne zemlje praktički nije postojala, no subotnji potez podrazumijeva i zakonsku zabranu uvoza iz Rusije, piše Reuters.

“Budžet neprijatelja neće primati naša sredstva, što će smanjiti njegov potencijal za finansiranje rata”, rekla je Sviridenko.

Smatra i da takav korak može poslužiti kao primjer zapadnim partnerima Ukrajine i potaći ih na snažnije sankcije protiv Rusije, uključujući i embargo na uvoz ruskih energentata i izolaciju svih ruskih banaka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski više puta je pozivao Zapad da bojkotuje rusku naftu i druge energente, kao i da obustavi izvoz u Rusiju.

Zapad je Rusiji dosad nametnuo brojne restrikcije koje su izolirale Moskvu do nivoa kojeg nikada prije nije iskusila jedna tako velika ekonomija, a britanski premijer Boris Johnson u subotu je u Kijevu najavio i da slijede nove sankcije, piše Reuters.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.