Ukidanje sankcija talibanima trenutno nije na dnevnom redu - Balkan Times

Ukidanje sankcija talibanima trenutno nije na dnevnom redu

Nema promjena u sankcijama protiv talibanskih čelnika niti ograničenjima koja postavljamo u pristupu organizacije međunarodnim financijskim sistemima. Sudit ćemo talibanima prema njihovim postupcima, poručila je glasnogovrnica Bijele kuće Jen Psaki

Ukidanje sankcija talibanima trenutno nije na dnevnom redu – Ublažavanje sankcija talibanima nije bilo na dnevnom redu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a talibane će ocjenjivati prema postupcima, izjavila je glasnogovrnica Bijele kući Jen Psaki, javlja Anadolu Agency (AA).

Psaki je odgovara na pitanja na redovnoj konferenciji za novinare u Bijeloj kući. Na pitanje razmišlja li SAD ukinuti neke sankcije talibanima kako bi spriječile kolaps bankarskog sustava u Afganistanu, Psaki je odgovorila:

“Gledamo šta se može učiniti s Afganistanom, ali ukidanje sankcija talibanima trenutno nije na dnevnom redu. Nema promjena u sankcijama protiv talibanskih čelnika niti ograničenjima koja postavljamo u pristupu organizacije međunarodnim financijskim sistemima. Sudit ćemo talibanima prema njihovim postupcima i blisko ćemo sarađivati ​​s međunarodnom zajednicom oko koraka koje treba poduzeti.”

Ističući da su u bliskom kontaktu sa oko 100-200 američkih građana za koje se navodi da borave u Afganistanu, Psaki je rekla da SAD trenutno nema kontrolu nad afganistanskim zračnim prostorom.

Govoreći i o ljudima koji su evakuirani iz Afganistana i dovedeni u SAD, dodala je: “U sklopu naše operacije evakuacije iz Afganistana, 31.107 ljudi dovedeno je u SAD. Od toga 14 posto ili 4.446 su američki državljani, devet posto ili 2.785 su vlasnici zelene karte, a 77 posto ili 23.876 su Afganistanci koji su se mogli prijaviti za posebnu imigrantsku vizu.”

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.