Ugostivši Netanjahua, saudijska dinastija izašla iz islamskih i arapskih okvira Balkan Times

Ugostivši Netanjahua, saudijska dinastija izašla iz islamskih i arapskih okvira

Ugostivši Netanjahua, saudijska dinastija izašla iz islamskih i arapskih okvira – Analitičar dešavanja u Zapadnoj Aziji tvrdi da su saudijski vladari, ugostivši cionističkog premijera, izašli iz islamkih i arapskih okvira, te da je prisustvo Netanjahua u Saudijskoj Arabiji katastrofa za palestinski narod.

Mediji su danas izvijestili da su se u Saudijskoj Arabiji tajno susreli Benjamin Netanjahu, premijer cionističkog režima Izraela i Mohamed bin Salman, saudijski prijestolonasljednik. Sastanku su prisustvovali i američki državni sekretar Mike Pompeo, kao i šef izraelske obavještajne agencije Mossad, Josi Kohen. Susret je održan u nedjelju.

S tim u vezi, Hasan Hanizade, analitičar za pitanja Zapadne Azije, u razgovoru za novinsku agenciju Fars ukazao je na putovanje američkog državnog sekretara u region s ciljem formiranja hebrejsko-arapskog fronta protiv Irana. To putovanje moglo bi biti posljednje, kao i posljednji metak koji ispaljuje Donald Trump prije odlaska iz Bijele kuće.

„Pompeovo putovanje u okupiranu Palestinu pratilo je niz događaja, poput njegove posjete okupiranoj Golanskoj visoravni, što pokazuje da Amerika ne poštuje međunarodne zakone. Jer, rezolucijama 338 i 242 Vijeće sigurnosti UN-a Golansku visoravan smatra dijelom Sirije, te je Pompeova posjeta kršenje te dvije rezolucije“ – rekao je on.

Pompeo se zajedno s cionističkim premijerom Benjaminom Netanjahuom susreo sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, što je uvod za zvaničnu normalizaciju odnosa između Rijada i Tel Aviva.

Hanizade kaže da je Saudijska Arabija u velikoj mjeri izolirana na svjetskoj sceni zbog groznih zločina koje je počinila u Jemenu, kao i zbog kršenja ljudskih prava. On je saudijski režim nazvao zaostalim plemenskim i terorističkim režimom koji zbog svojih zločina mora odgovarati pred javnosti.

To što saudijska dinastija misli da je Benjamin Netanjahu može spasiti od pada je pokazatelj njene slabosti, kaže analitičar.

Saudijska Arabija pogazila je sve ljudske, islamske i arapske principe i moral te se susrela i razgovarala da zvaničnicima cionističkog režima, posebno s njegovim najvećim zločincem i ubicom palestinske djece – Benjaminom Netanjahuom.

Svaki korak koji učini Izrael na prvom mjestu za cilj ima stvaranje pritiska na Iran. Vojno prisustvo na različitim područjima, stvaranje odnosa sa Sudanom, Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom pokazuje da cionistički režim želi stvoriti najveći mogući pritisak na Iran i smanjiti njegov uticaj u regionu.

Boravak Benjamina Netanjahua u Saudijskoj Arabiji je katastrofa za palestinski narod, a Iran će, bez ozira na pritiske, i dalje podržavati Palestinu, kazao je Hanizade.

„Ugostivši Benjamina Netanjahua, Saudijska Arabija izašla je iz islamskih i arapskih okvira, i stala na stranu cionističkog režima protiv Palestine“ – zaključuje on.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.