Ubrzavanje postavljanja američkih atomskih bombi u Evropi

Ubrzavanje postavljanja američkih atomskih bombi u Evropi

Prema Politicu, godinama se otvoreno govori o nadogradnji američkog modela nuklearne bombe B61 u budžetskim proračunima i javnim izjavama dužnosnika ove zemlje, a dužnosnici Pentagona su rekli da je ova nadogradnja neophodna kako bi se osigurala modernizacija i sigurnost nuklearnog arsenala.

Ubrzavanje postavljanja američkih atomskih bombi u Evropi – Pozivajući se na američki diplomatski dokument i dva upućena izvora, Politico je izvijestio da je Washington ubrzao postavljanje preciznije verzije svojih nuklearnih bombi u NATO-vim bazama u Evropi. Prema pisanju Politica, diplomatski dokument otkriva da su američki dužnosnici svojim NATO saveznicima tokom sastanka iza zatvorenih vrata u Bruxellesu ovog mjeseca rekli da bi se program postavljanja američke modernizirane gravitacijske nuklearne bombe B61-12 u tim bazama, koji je prvobitno bio planiran za proljeće naredne godine, trebao održati u decembru ove godine. Ovaj program također uključuje zamjenu starog oružja novijim verzijama u nekoliko različitih skladišta oružja u Evropi za potencijalnu upotrebu ovih bombi od strane američkih i savezničkih bombardera i lovaca.

Ovaj program dolazi usred eskalacije napetosti zbog ruskih prijetnji da će upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini i zapadnih stajališta da bi trebali poduzeti više mjera kako bi spriječili Moskvu da prijeđe tu liniju.

Međutim, general Patrick Ryder, glasnogovornik Pentagona, u jednom e-mailu tvrdi: “Iako ne namjeravamo razgovarati o detaljima našeg nuklearnog arsenala, modernizacija američkog nuklearnog arsenala B61 se odvija godinama, a planovi za sigurnu i odgovornu zamjenu starijeg oružja s nadograđenom bombom B61-12 dio su ukupne modernizacije programa koji je odavno zakazan i isplaniran. Ovaj program ni na koji način nije povezan s trenutnim događajima u Ukrajini i nije ubrzan.”

Kako piše Politico, datum određen za ulazak ovih bombi bio je iznenađenje za neke dugogodišnje promatrače, koji su zabrinuti da bi datum mogao stvoriti opasnu situaciju u Evropi.

Najava ovog pitanja objavljena je na sastanku u Bruxellesu nekoliko dana prije početka NATO-ve godišnje vježbe nuklearnog rata nazvane kao “Stabilno podne”. Ova vježba uključuje oko 70 aviona. Prema Kremlju, Rusija je također održala nuklearnu vježbu koja je, prema visokom ruskom odbrambenom dužnosniku, simulirala “veliki nuklearni udar” u znak odmazde za nuklearni napad na Rusiju. Hans Christensen, direktor Projekta nuklearne informacije pri Federaciji američkih znanstvenika, koji pomno prati program, rekao je:
“Vladat će neuobičajena žurba oko postavljanja ovih bombi. Uvijek su govorili da na ovu situaciju nećemo odgovoriti nuklearnim oružjem. Ne mislim da oni žele ići tim putem.”

Prema pisanju Politica, poruka o slanju prvih bombi u ove baze u decembru možda je više usmjerena na evropske saveznike koji se, posebno u odnosu na Moskvu, osjećaju oštećenim.

izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.