UAE i Bahrein zvanično potpisali sporazume o priznavanju Izraela

UAE i Bahrein zvanično potpisali sporazume o priznavanju Izraela

image

UAE i Bahrein zvanično potpisali sporazume o priznavanju Izraela – Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su kontroverzne sporazume o normalizaciji s Izraelom u Bijeloj kući usred bijesa širom Palestine i drugdje širom muslimanskog svijeta, zbog izdaje arapskih režima.

Dogovore su potpisali ministri vanjskih poslova Emirata i Bahreina, šeih Abdullah bin Zayed Al Nahyan i Abdullatif bin Rashid Al Zayani, te izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Američki predsjednik Donald Trump također je dodao svoj blagoslov sporazumima.

Ugovorima uz posredovanje SAD-a, UAE i Bahrein postali su tek treća i četvrta arapska država koja je ikad normalizirala svoje odnose s Izraelom nakon Egipta i Jordana.

U Bijeloj kući, američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je da je još “pet ili šest” arapskih zemalja spremno pristati na normalizaciju odnosa s Izraelom.

“Jako smo blizu s oko pet zemalja, pet dodatnih zemalja”, rekao je Trump.

Budući da se Trump suočava s teškim ponovnim izborima 3. novembra, ovi sporazumi mogli bi mu pomoći u jačanju izborne privlačnosti i dobivanju poena od pro-izraelskih kršćanskih evanđeoskih glasača u SAD-u, koji su važan dio njegove političke baze.

Zauzimajući govornicu nakon Trumpa, Netanyahu se zahvalio američkom predsjedniku što je “nedvosmisleno” stao uz Izrael od samog stupanja na dužnost.

Visoka zvaničnica iz Katara kazala je da Doha neće slijediti put susjednog Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata u normalizaciji odnosa s Izraelom, naglašavajući da njena zemlja neće preduzeti taj korak sve dok se ne riješi palestinsko pitanje.

„Ne mislimo da je normalizacija odnosa bila srž tog konflikta, stoga ne može biti ni njegov odgovor“ – rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Katara, Lolwah Rashid Al-Khater u eksluzivnom intervjuu za televizijsku mrežu Bloomberg.

„Radi se o tome da Palestinci nemaju državu, da žive pod okupacijom“ – istakla je ona.

Prošle sedmice, Bahrein se pridružio Ujedinjenim Arapskim Emiratima u potpisivanju sporazuma o normalizaciji odnosa i primirju, čemu je posredovao američki predsjednik Donald Trump.

Smatra se da Trump nastoji tim putem sakupiti što više političkih poena za nadolazeće predsjedničke izbore.

Katar se trenutno nalazi pod ekonomskom blokadom četiri arapske zemlje: UAE, Bahreina, Saudijske Arabije i Egipta, zbog stavova i politike koja se njima ne sviđa.

U međuvremenu, pakistanski premijer Imran Khan također je reagovao na normalizaciju odnosa s Izraelom.

„Bilo kakvo priznavanje Izraela suočit će se sa snažnim protivljenjem palestinskog naroda. Mi ne možemo donijeti odluku koja se protivi aspiracijama potlačenog palestinskog naroda. Mi ćemo nastaviti podržavati pravednu rezoluciju za palestinsko pitanje“ – rekao je on.

Khan je dodao da Islamabad neće priznati Izrael, čak i kada bi to učinio cijeli svijet, prenijeli su danas mediji u Pakistanu.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.