U Ukrajini dogovoreno 10 humanitarnih koridora - Balkan Times

U Ukrajini dogovoreno 10 humanitarnih koridora

Ukrajina kaže da je postigla sporazum s Rusijom o uspostavljanju deset humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz opkoljenih gradova i mjesta.

U Ukrajini dogovoreno 10 humanitarnih koridora – Ukrajina kaže da je postigla sporazum s Rusijom o uspostavljanju deset humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz opkoljenih gradova i mjesta.

Zamjenica ukrajinskog premijera Iryna Vereshchuk rekla je u subotu na nacionalnoj televiziji da je Kijev zaključio sporazum o momentalnom otvaranju koridora. Moskva tek treba da komentariše ili potvrdi taj sporazum.

Vereshchuk je također rekla da će civili koji pokušavaju pobjeći iz opkoljenog lučkog grada Mariupolja morati otići privatnim automobilima jer ruske snage ne bi puštale autobuse kroz svoje kontrolne punktove. Još je potrebno evakuisati više od 100.000 ljudi iz južnog lučkog grada, dodala je ona.

Mariupolj, dom za oko 400.000 ljudi, već je nedeljama pod teškim bombardovanjem. Civili zarobljeni tamo sklonili su se u podrume sa malo hrane, struje ili pitke vode. Prethodni pokušaji da se uredi siguran izlazak iz lučkog grada su propali.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.