U septembru nastavak pregovora o iranskom nuklearnom programu - Balkan Times

U septembru nastavak pregovora o iranskom nuklearnom programu

Iranci prije nastavka pregovora treba da formiraju novu vladu i da imenuju novog šefa diplomatije i novog pregovarača za Beč.

U septembru nastavak pregovora o iranskom nuklearnom programu – Iran je spreman za nastavak pregovora o nuklearnom sporazumu, a pregovori bi mogli da budu nastavljeni u Beču početkom septembra, izjavio je visoki zvaničnik Evropske unije.

Pregovarač EU-a zadužen za iranski nuklearni program, Španac Enrique Mora, prisustvovao je u četvrtak u Teheranu inauguraciji novog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, prenosi agencija Beza, pozivajući se na AFP.

“Mora, koji je boravio u Teheranu u svojstvu predstavnika šefa evropske diplomatije Josepa Borrella, razgovarao je sa Hosseinom Amir-Abdollahianom, koji će vjerovatno biti novi ministar vanjskih poslova Irana”, rekao je neimenovani visoki zvaničnik EU-a i dodao da su Iranci izrazili volju da nastave pregovore u Beču.

Iranci izrazili volju za nastavkom pregovora
Ti pregovori u glavnom gradu Austrije prekinuti su 30. juna, a odnose se na oživljavanje međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, iz kojeg su SAD istupile.

“Iranci su izrazili volju za nastavkom pregovora u Beču što je prije moguće, nakon prekida 30. juna”, rekao je evropski zvaničnik i dodao da je Mora obavijestio američke vlasti.

Iranci prije nastavka pregovora treba da formiraju novu vladu i da imenuju novog šefa diplomatije i novog pregovarača za Beč.

Sporazum iz jula 2015.
Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u Beču u julu 2015. godine Iran i “grupa 5 plus 1”, koju je činilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Njemačka, kao potpisnica u ime EU-a.

Velika Britanija, Kina, Njemačka, Francuska, Rusija i Iran započele su u aprilu u Beču sastanke, uz indirektno učešće SAD-a, kako bi pokušale da ožive sporazum.

SAD su napustile sporazum za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.