U Sarajevu preminuo Jovan Divjak - Balkan Times

U Sarajevu preminuo Jovan Divjak

Bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak preminuo je u 84. godini.

U Sarajevu preminuo Jovan Divjak- U Sarajevu je u 84. godini preminuo bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak, potvrđeno je iz Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, prenosi Anadolija.

Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske.

Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Nosilac velikog broja priznanja

Divjak je bio jedan od osnivača i inicijator ideje o stvaranju današnjeg Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno – koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir)…

Svoj doprinos je dao na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, zalagao se za poštivanje dječjih i ljudskih prava kao i za kvalitetno i potpuno obrazovanje.

Izetbegović: General Divjak je zaslužio da zauvijek ostane u sjećanju i srcima bh. patriota
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Sa dubokom tugom sam primio vijest o smrti bivšeg generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka, poručio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), javlja Anadolu Agency (AA).

“Njegov odlazak predstavlja nenadoknadiv gubitak za grad Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Svojim opredjeljenjem za pravu stranu u vremenu brutalnog napada na Bosnu i Hercegovinu, a zatim i izuzetnim doprinosom u odbrani zemlje, general Divjak je zaslužio da zauvijek ostane u sjećanju i srcima bosanskohercegovačkih patriota. Upućujem iskrene izraze saučešća njegovoj porodici, a dragog Boga molim da im u ovim trenucima bola i tuge podari strpljenje. Neka je lahka zemlja bosanska generalu Jovanu Divjaku”, naveo je Izetbegović.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.