U Iranu je organizovan pomen Hasanu Čengiću - Balkan Times

U Iranu je organizovan pomen Hasanu Čengiću

U Iranu obilježena komemoracija smrti Hasana Čengića - Povodom smrti Hasana Čengića u Teheranu je upriličena komemoracija kojoj su prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu, kao i značajne ličnosti iz kulturnog i političkog života IR Iran.

U Iranu obilježena komemoracija smrti Hasana Čengića – Povodom smrti Hasana Čengića u Teheranu je upriličena komemoracija kojoj su prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu, kao i značajne ličnosti iz kulturnog i političkog života IR Iran.

U Muzeju svete odbrane u Teheranu 16. novembra 2021. godine odata je počast bivšem zamjeniku ministra odbrane Bosne i Hercegovine Hasanu Čengiću.
Abuzarr Ebrahimi Turkman, predsjednik Organizacije islamske kulture i komunikacija, Nj.E. Samir Veladžić, ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu, Hoxhatoleslam Seyyed Abolhassan Nawab, rektor Univerziteta vjera, general Ali Fazli, jedan od iranskih ratnih komandanata i Ebrahim Taherian, savjetnik ministra vanjskih poslova i prvi ambasador Islamske Republike Iran u Bosnu i Hercegovinu. Svi oni koji su gajili osjećaje prema ovoj važnoj ličnosti u islamskom svijetu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Iranu Samir Veladi poželio je dobrodošlicu prisutnima i zahvalio zvaničnicima Islamske Republike Iran na iskazanom saučešću narodu i Vladi Bosne i Hercegovine, rekavši: „Sa smrću Hasana Engija, a. iskreni prijatelju, a islamski svijet neumorni borac, islamski svijet je izgubio neumornog borca.”

“Ovaj ugledni lik, pored djelotvorne i iskrene uloge u odbrani Bosne i Hercegovine, svoj blagoslovljeni život proveo je u ostvarivanju islamskih ideala u Bosni i Hercegovini, a njegova nezaboravna služba ostat će zauvijek upamćena”, rekao je ambasador Bosna i Hercegovina dodala.

U svom obraćanju, rektor Univerziteta religija Hoxhatoleslam Seyyed Abolhassan Nawab nastavlja komemoraciju podsjećajući na žrtvu rahmetli Hasana Čengića tokom rata u Bosni i Hercegovini. svijeta i cijeli svoj blagoslovljeni život posvetio je promociji islama u Bosni i Hercegovini.

“Hasan Čengić je u velikoj mjeri dirnuo sudbinu muslimana i zemlje Bosne i Hercegovine, a buduće generacije će zauvijek pamtiti ovog divnog čovjeka”, dodao je Hodatoleslam Seyyed Abolhassan Nawab.

U spomen na preminulog Čengića, Mohammad Javad Asayesh Zarci, bivši ambasador Islamske Republike Iran u bivšoj Jugoslaviji, rekao je: “Podrška Islamskoj revoluciji Irana”.
Bio je to čovjek koji je prošao mnogo za svoj narod, svoja uvjerenja i svoju naciju.

Uloga Hasana Čengića u podršci muslimanima na Balkanu i njegovim pomagačima narodu i državi BiH u očuvanju teritorijalnog integriteta, prema riječima bivšeg iranskog ambasadora u bivšoj Jugoslaviji, ne može se zaboraviti.

S njim je potom razgovarao Ebrahim Taherian, prvi ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini i pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova.

“Čengić do posljednjeg trenutka svog života nije odustao od nastojanja da promoviše islam i svoju naciju, a praznina njegovog prisustva će se osjećati zauvijek”, istaknuo je doprinos Hasana Čengića u postizanju nezavisnosti i demokratije u Bosni i Hercegovini.

“Vještina Hasana Čengića bila je da omogući prijateljsku pomoć prijateljskog Irana i drugih islamskih zemalja da dođe u vladu i obespravljeni bosanski narod”, istaknuo je Karimi, član Stožera za humanitarnu pomoć BiH tokom rata, važnu ulogu koju je pok. Čengić je igrao u pružanju humanitarne pomoći u teškim vremenima rata u opkoljenom Sarajevu, te je rekao: „Vještina Hasana Čengića bila je da omogući prijateljsku pomoć iz prijateljskog Irana. i

“Iako je Čengić stajao uz narod svoje zemlje i branio svoju domovinu i narod u teškom periodu rata i opsade, njegova služba nije bila ograničena samo na bosanski rat., čak i nakon toga njegovo djelovanje na vjersko-političkoj sceni bilo je dobrobit za muslimane Bosne i Hercegovine i svijeta“, rekao je bivši član Stožera za humanitarnu pomoć BiH tokom rata.

Pročitali su saučešće i video poruke uputili ajatolah Ahmad Jannat, sekretar Savjeta staratelja, Ali Akbar Velayati, savjetnik za međunarodne poslove vrhovnog vođe islamske revolucije i Hoxhatoleslam Shahriyyah, predsjednik Udruženja za islamiste, na komemoraciji dne. povodom smrti Hasana Čengića.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.