Twitter pomagao Pentagonu u propagandi na Bliskom istoku

Twitter pomagao Pentagonu u propagandi na Bliskom istoku

Istraga bazirana na saznanjima iz internih datoteka Twittera pokazala je da je gigant društvenih mreža tajno radio s Pentagonom na pojačavanju propagande o američkim vojnim aktivnostima na Bliskom istoku.

Twitter pomagao Pentagonu u propagandi na Bliskom istoku – Nedavna istraga koju je vodio Lee Fang, novinar The Intercepta, kaže da interni dokumenti pokazuju da je Twitter tajno kreirao specijalnu “bijelu listu” na kojoj su bili računi koje vodi američka Centralna komanda (CENTCOM) i za koje je bila ukinuta mogućnost prijave zloupotrebe čime im je pružena bolja vidljivost sadržaja na ovoj platformi.

Dodaje se da je Twitter tiho uveo ovu funkciju 2017. godine nakon što su američki vojni zvaničnici zatražili od kompanije da poboljša vidljivost 52 naloga na arapskom jeziku koji se koriste za “pojačavanje određenih poruka”.

Nalozi su potom korišteni za vođenje onlajn kampanje kojom se povećavao američki uticaj u inostranstvu.

„Nalozi CENTCOM-a na listi su često postavljali tweetove o američkim vojnim prioritetima na Bliskom istoku, uključujući promociju antiiranskih poruka, promociju rata u Jemenu koji podržava Saudijska Arabija i SAD i o”preciznim” udarima američkih bespilotnih letjelica za koje se tvrdilo da pogađaju samo teroriste “, otkrio je Fang.

Čini se da bi ovo saznanje mogli povezati sa velikim izvještajem kojeg su u avgustu objavili istraživači internetske sigurnosti koji su povezani sa Stanford Internet Observatory, koji je izvijestio o hiljadama naloga za koje su sumnjali da su dio informativne operacije koju podržava država, od kojih su mnogi koristili fotorealistična ljudska lica stvorena umjetnom inteligencijom, praksa poznata i kao “deep fake”.

Istraživači su ove naloge povezali sa ogromnim onlajn sistemom koji je uključivao veb-sajtove koji su širili “lažne vijesti”, naloge na Telegramu i Facebooku. Neki od izvještaja optužuju Iran da “ugrožava vodosnabdijevanje Iraka i da na teritoriji te zemlje prodaje drogu,tačnije kristalni met”, dok su drugi promovirali navode da Iran trguje organima afganistanskih izbjeglica.

Fang je rekao da je Twitter radio ruku pod ruku sa CENTCOM-om kako bi američkoj vojsci dao verifikovan status sa plavom kvačicom.

Fangova otkrića su posljednje u nizu internih dokumenata i komunikacija Twittera koje je objavio njegov novi izvršni direktor Elon Musk.

Ova društvena mreža omogućila je lažnim nalozima da promovišu proameričke narative uprkos obećanju da će ugasiti prikrivene državne kampanje uticaja.

Fang je rekao da je Twitter sarađivao s Pentagonom uprkos tome što je Twitter godinama tvrdio da “ulažu usklađene napore da otkriju i osujeti manipulaciju platformom koju podržava vlada”.

“Ali iza kulisa, Twitter je dao odobrenje i posebnu zaštitu operacijama američkog vojnog psihološkog utjecaja na internetu”, nastavio je Fang u svojoj temi. “Uprkos saznanju da su propagandni nalozi Pentagona bili pod lažnim identitetima radi prikrivanja,Twitter ih nije ugasio,štaviše neki su i dalje aktivni.”

“Jedan zvaničnik Twittera koji je razgovarao sa mnom rekao je da se osjeća prevarenim zbog prikrivanja. Ipak, mnoge e-poruke tokom 2020. pokazuju da su visoki rukovodioci Twittera bili svjesni ogromne mreže lažnih naloga i tajne propagande DoD-a (Odjel odbrane) te da nisu suspendovali naloge”, rekao je Fang.

“Ipak, mnogi e-mailovi tokom 2020. pokazuju da su visoki rukovodioci Twittera bili svjesni ogromne mreže lažnih naloga i prikrivene propagande Ministarstva odbrane i da nisu suspendovali naloge.”

CENTCOM je nakon toga sakrio svoje vlasništvo nad računima, rekao je Fang, u nekim slučajevima koristeći lažne slike profila i biografiju kako bi dao utisak da ih vode civili sa Bliskog istoka.

Kompanija za društvene mreže bila je svjesna tajnih aktivnosti CENTCOM-a i tolerirala je prisustvo naloga na platformi najmanje do maja 2022., rekao je Fang.

Otkrića su najnovije u nizu priča zasnovanih na internim dokumentima kompanije koje je Musk, koji je kupio Twitter u oktobru, podijelio s nekoliko novinara u ne-mejnstrim publikacijama.

Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, kaže da je objavljivanje dokumenata pokušaj da se poveća transparentnost o poslovanju ove društvene mreže pod prethodnom upravom.

Ovaj milijarder je počeo da daje pristup dokumentima kompanije, rekavši na Twitter Space-u da je “opšta ideja da se otkrije bilo šta loše što je Twitter uradio u prošlosti”. Fajlovi pružaju dosad neviđeni, iako nepotpuni, uvid u donošenje odluka koje pokazuju ne tako lijepo lice jedne od najpopularnijih društvenih mreža u svijetu.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.