Tužilaštvo tvrdi da je gradonačelnik Zenice u bjekstvu, Kasumović demantira - Balkan Times

Tužilaštvo tvrdi da je gradonačelnik Zenice u bjekstvu, Kasumović demantira

SIPA od jutranjih sati provodi akciju, čija je meta, između ostalih, i gradonačelnik Kasumović, zbog poslovanja u Javnom komunalnom preduzeću Zenicatrans.

Tužilaštvo tvrdi da je gradonačelnik Zenice u bjekstvu, Kasumović demantira – Nekoliko stotina građana okupilo se ispred Gradske uprave u Zenici kako bi podržali gradonačelnika Fuda Kasumovića, u trenutku konfuznih informacija u njegovom hapšenju.

Gradonačelnika i druga lica tereti se za nezakonitosti u slučaju Javnog komunalnog preduzeća “Zenicatrans prevoz putnika”.

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona saopćilo je u srijedu da se gradonačelnik Kasumović za ovo tužilaštvo nalazi u bjekstvu, dok je Kasumović na društvenoj mreži Facebook napisao “stalno sam bio dostupan organima”.

“Nisam u bjekstvu, stalno sam bio dostupan organima”, tvrdi Kasumović.

Nešto ranije Kasumović je na Facebooku napisa: “Ovog trenutka nalazim se u pratnji policijskih službenika koji samo ispunjavaju zadatke koje su pred njih postavili kriminalna SDA i kriminalni dijelovi Tužilaštva”, odbacujući bilo kakvu odgovornost u slučaju “Zenicatransa”, a uz to je koristio termine “spektakularno” i “filmsko”, hapšenje, dok je cijeli proces ocijenio je kao politički motivisan.

Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutranjih sati provodi akciju, čija je meta, između ostalih, i gradonačelnik Kasumović, zbog poslovanja u Javnom komunalnom preduzeću “Zenicatrans prevoz putnika”.
Spor zbog gradskog prevoznika

Prema saopćenju SIPA-e, ta državna agencija započela je pretrese na 11 lokacije na području Zenice zbog osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Oštećenje povjerilaca“, „Prouzrokovanje stečaja“ i „Nesavjestan rad u službi“.

U operativnoj akciji „Zenicatrans“, policijski službenici SIPA-e vrše pretrese stambenih i službenih prostorija u cilju pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta, odnosno dokumentovanja nezakonitih aktivnosti službenih i odgovornih osoba u Gradu Zenica, saopćila je SIPA.

Pretresi se vrše po naredbi Kantonalnog suda u Zenici i pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalne uprave policije.

Portparolka Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Asmira Redžić također je rekla Feni da pripadnici SIPA-e od jutros provode akciju na području Grada Zenica, koja za cilj ima pretres prostorija te hapšenje osumnjičenih za navodne malverizacije počinjene u “Zenicatransu”, ali nije otkrila više detalja.

“Mogu samo potvrditi da je akcija u toku te da ćemo više informacija znati nakon njenog okončanja”, rekla je Redžić.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.