Turska i Armenija žele normalizaciju odnosa - Balkan Times

Turska i Armenija žele normalizaciju odnosa

Specijalni predstavnici za normalizaciju odnosa Turske i Armenije potvrdili su da im je cilj postizanje potpune normalizacije odnosa, saopšteno je u utorak iz turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Turska i Armenija žele normalizaciju odnosa – Specijalni predstavnici za normalizaciju odnosa Turske i Armenije potvrdili su da im je cilj postizanje potpune normalizacije odnosa, saopšteno je u utorak iz turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se da su predstavnici razgovarali o mogućim koracima koji se mogu preduzeti za opipljiv napredak u normalizaciji.

U saopštenju se navodi da su predstavnik Turske Serdar Kilič i Armenije Ruben Rubinyan ponovili svoj dogovor da nastave proces bez preduslova.

Odnosi dvije zemlje ušli su u novu fazu nakon što su imenovani specijalni izaslanici za normalizaciju odnosa Turske i Armenije, Serdar Kilič i Ruben Rubinyan, koji su održali prvi sastanak 14. januara u Moskvi. Drugi sastanak održan je u Beču 24. februara, a na njemu je “ponovljena saglasnost za nastavak procesa bez preduslova”.

Istorijski bilateralni sastanak ministara vanjskih poslova Turske i Armenije održan je na marginama Diplomatrskog foruma u Antaliji u Turskoj 12. marta.

Ove dvije zemlje su nakon dvogodišnje pauze ponovo uspostavile komercijalne letove od 2. februara.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.