Trump se odbio obavezati na miran prenos vlasti - Balkan Times

Trump se odbio obavezati na miran prenos vlasti

Trump se odbio obavezati na miran prenos vlasti – Američki predsjednik Donald Trump odbio je u potpunosti se obavezati na miran prijenos vlasti nakon izbora u novembru, na brifingu u srijedu u Bijeloj kući.

“Morat ćemo pričekati i vidjeti što će se dogoditi”, rekao je Trump odgovarajući na pitanje novinara o osiguranju mirne primopredaje vlasti, javlja CNN.

Novinar je predsjednika upitao: “Pobijedite li, izgubite ili se povučete s izbora, hoćete li se danas ovdje obavezati na miran transfer vlasti nakon izbora?”

Nakon vrlo opširnog odgovora, Trump je uzvratio da će se “vlast nastaviti”.

Najprije je rekao: “Morat ćemo pričekati da vidimo što će se dogoditi”, i dodao : “… iskreno, neće biti transfera vlasti, samo nastavak”.

Kada se 2016. Trump prvi put kandidirao za dužnost, obavezao se prihvatiti izborne rezultate ako su jasni i ako izađe kao pobjednik.

Trump je u ovom izbornom krugu naznačio da bi mogao pokušati osporiti izborne rezultate na sudu, što sada poprima novo značenje jer se priprema brzo popuniti prazno mjesto na Vrhovnom sudu nakon prošlosedmične smrti Ruth Bader Ginsburg.

Trump misli da će o rezultatima izbora odlučivati Vrhovni sud

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio i da misli kako će o rezultatima ovogodišnjih izbora odlučivati Vrhovni sud, dodajući da je zbog toga važno imati devetero sudaca.

Govoreći na događaju u Bijeloj kući, Trump je izjavio da republikanski senator Lindsey Graham, koji predsjeda senatskim Sudbenim odborom, ne mora održati ni raspravu o kandidatu za Vrhovni sud te da će taj postupak biti brz.

“Mislim da će to završiti na Vrhovnom sudu i mislim da je vrlo važno da imamo devetero sudaca”, odgovorio je američki predsjednik na pitanje treba li biti kompletan sastav sudaca za potencijalnu odluku o prijeporima oko rezultata izbora na kojima će 3. studenoga za suparnika imati demokratskog kandidata Joea Bidena.

Trump je izrazio sumnju u ispravnost izbora tvrdeći da slanje glasova putem pošte vodi u prevaru.

“Ova obmana koju izvode demokrati je obmana koja će se naći pred Vrhovnim sudom SAD-a i mislim da nije dobro imati situaciju u kojoj se može dogoditi ishod 4-4”, izjavio je Trump.

U povijesti američkih predsjedničkih izbora samo je jednom o ishodu odlučivao Vrhovni sud, kad su se 2000. za mjesto u Bijeloj kući borili George W. Bush i Al Gore.

Trump želi što prije nominirati nasljednicu liberalne sutkinje Ruth Bader Ginsburg koja je preminula u petak, kako bi Senat, u kojem republikanci drže većinu, mogao održati glasovanje prije početka izbora.

Imenovanjem konzervativne sutkinje odnos snaga bi se promijenio na 6-3 u koristi konzervativaca.

Američki predsjednik je najavio da će u subotu objaviti ime kandidatkinje, a bira između pet imena.

U ponedjeljak se sastao sa sutkinjom Amy Coney Barrett iz Chicaga, koju se smatra glavnom favoritkinjom za poziciju u Vrhovnom sudu.

Za svog mandata Trump je već imenovao dvojicu konzervativnih sudaca, Neila Gorsucha 2017. i Bretta Kavanaugha 2018.

Imenovanje za suca Vrhovnog suda je doživotno, a nominaciju mora potvrditi Senat u kojem republikanci drže 53 od 100 mjesta.

Vođa većine u Senatu Mitch McConnell već je rekao da će podržati svaku Trumpovu nominaciju.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.