Trump - Prvi intervjuu od nereda u Kapitolu -Balkan Times - AMERIKA

Trump – Prvi intervjuu od nereda u Kapitolu,

Ranije ove sedmice, bivši američki predsjednik Donald Trump napao je lidera manjine u Senatu Mitcha McConnella dugim ukorom, tvrdeći da McConnell – „mučan, mrzovoljan i nenasmijan politički plaćenik“ – „nikada neće učiniti ono što treba učiniti ili šta je ispravno za našu zemlju.”

Trump – Prvi intervjuu od nereda u Kapitolu – Dok je razgovarao sa voditeljima Fox News Harrisom Faulknerom i Billom Hemmerom o smrti konzervativnog radijskog novinara Rusha Limbaugha u srijedu, Trump je odgovarao na pitanja o stavu pokojnika o američkim predsjedničkim izborima 2020. godine, još jednom insistirajući da je „pobijedio“ 3. novembra.

„Rush je mislio da smo pobjedili“, rekao je bivši američki predsjednik prije nego što je tvrdio da je odnio pobjedu na izborima.

„Gospodine predsjedniče, vjerovatno imamo stotinu pitanja za vas, ali toliko njih nije prikladno za ovo mjesto, pa ćemo se zasad zadržati na ovoj temi i cijenimo vaše vrijeme danas“, rekao je Hemmer u jednom trenutku u intervjuu. Trump se složio.

„Mnogi ljudi su bjesni, ne znate koliko je ova zemlja bjesna“, rekao je Trump kasnije u telefonskom pozivu, što je bio njegov prvi intervju od smrtonosne pobune 6. januara u zgradi američkog Kapitola.

Komentari bivšeg američkog predsjednika dolaze nekoliko mjeseci nakon istorijskog odziva birača sa gotovo 160 miliona Amerikanaca na američkim predsjedničkim izborima 2020. godine. Biden je dobio 81,2 miliona glasova, dok je Trump osigurao 74,2 miliona na nacionalnom glasanju.

Istraživanje koje je 2020. sproveo istraživački centar Pew Research, iz Washingtona, pokazalo je da je devet od deset pristalica Trumpa i Bidena vjerovalo da bi izbor drugog kandidata zemlji donio „trajnu štetu“.

Dalje, 83 % registrovanih birača anketiranih od strane think tanka prošle godine izjavilo je da je „zaista važno“ ko će osvojiti predsjedničku funkciju 2020. godine, u odnosu na bilo koju drugu tačku u posljednje dvije decenije.

Uz jasnu političku podjelu u SAD, postoji i raskol unutar Republikanske stranke, a mnogi pro-Trumpovi članovi GOP-a sukobljavaju se sa drugim konzervativcima.

Trump je naročito ciljao na bivšeg političkog saveznika McConnella, tvrdeći u izjavi od utorka da je lider manjinske vlasti u Senatu sa svojom „posvećenosti uobičajenom poslovanju, politici status quo, zajedno sa nedostatkom političkog uvida, mudrosti, vještine i ličnosti“ razlog zašto su republikanci izgubili većinu u Senatu.

Izjava je viđena kao odgovor na McConnellovu izjavu na spratu Senata da „nema sumnje“ da je Trump bio „praktično i moralno odgovoran“ za podsticanje smrtonosnih nereda 6. januara. Međutim, kasnije tog dana glasao je za oslobađanje bivšeg američkog predsjednika po jedinstvenoj optužnici za opoziv zbog „podsticanja pobune“.

Senator Lindsey Graham (R-SC) pokušao je da stane između dva republikanska teškaša, rekavši Sean Hannityju iz Fox News da je potrebno da kolege iz GOP-a „shvate da bez predsjednika Trumpa nikada više nećemo vratiti većinu“.

„Znam da Trump može biti problematičan, ali on je najdominantnija figura u Republikanskoj stranci“, rekao je Hannityju, recitujući ono što će reći McConnellu nakon Trumpove oštre izjave. „U paklu imamo veće šanse da nađemo grudvu snijega nego da vratimo većinu bez Donalda Trumpa.“

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.