Tokom obraćanja okupljenim pristalicama, Khan naveo razlog svoje smjene - Balkan Times

Tokom obraćanja okupljenim pristalicama, Khan naveo razlog svoje smjene

Bivši pakistanski premijer Imran Khan na okupljanju svojih pristalica u Karachiju rekao je da je njegovo protivljenje izgradnji američke vojne baze u njegovoj zemlji jedan od glavnih razloga za njegovo svrgavanje.

Tokom obraćanja okupljenim pristalicama, Khan naveo razlog svoje smjene – Bivši pakistanski premijer Imran Khan na okupljanju svojih pristalica u Karachiju rekao je da je njegovo protivljenje izgradnji američke vojne baze u njegovoj zemlji jedan od glavnih razloga za njegovo svrgavanje.

Početkom ove sedmice i nakon jednosedmične ustavne krize, Parlament je izabrao 70-godišnjeg Shehbaza Sharifa, koji u Pakistanu ima reputaciju efikasnog administratora više nego kao političara, za novog premijera Pakistana nakon što je vlada Tehreek e Insaaf (PTI) na čelu s Imranom Khanom srušena glasanjem o nepovjerenju.

Predsjedavajući pakistanskog PTI-ja, Imran Khan, u subotu je rekao svojim pristalicama u Karachiju da ostaje pri svojoj odluci da kaže “apsolutno ne” SAD-u kada se radi o zahtjevu za podizanje vojnih baza. “Premijer jedne zemlje je poput oca. 220 miliona ljudi je bila moja odgovornost; a da ih uvedem u tuđi rat bila je moja odgovornost. Nikada neću žrtvovati svoj narod za drugu zemlju“ – rekao je on.

Khan je, dok se u subotu obraćao na dugo očekivanom skupu u Bagh-i-Jinnah u Karachiju, objasnio svoju političku filozofiju, rekavši: “Postojala je zavjera protiv ove zemlje na veoma širokoj međunarodnoj razini.”

„Želim da kažem naciji da nikada nisam bio protiv nijedne zemlje. Nisam protiv Indije, Evrope ili SAD. Ja sam uz čovječanstvo svijeta. Nisam protiv nijedne nacije. Želim prijateljstvo sa svima, ali ropstvo nikome.”

Khan je osudio Shehbaza Sharifa, njegovog nasljednika na najvišem položaju. “U NAB-u i FIA-i postoje slučajevi korupcije u iznosu od 40 milijardi rupija u vezi s Shehbazom. Kakva više uvreda za našu državu da je osoba na kauciji premijer”, rekao je on.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.