Times: Mogu li zapadne fanfare spriječiti Putina da uđe u Ukrajinu? - Balkan Times

Times: Mogu li zapadne fanfare spriječiti Putina da uđe u Ukrajinu?

Putin sve vrijeme testira volju Zapada i vjeruje da je Washington, nakon povlačenja svojih snaga iz Afganistana, ostao bez ozbiljne želje za borbom.

Times: Mogu li zapadne fanfare spriječiti Putina da uđe u Ukrajinu? – Britanski list The Times navodi da u diplomatskim krugovima postoji sumnja da će opcija uvođenja sankcija odvratiti Rusiju Vladimira Putina i obeshrabriti je od bilo kakvog pokušaja invazije na Ukrajinu.

Međutim, britanski zvaničnici smatraju da će snažna demonstracija jedinstva tokom samita G7 u Liverpoolu u najmanju ruku podstaknuti ruskog predsjednika da dobro razmisli.

The Times navodi, u izvještaju svog glavnog urednika za politička pitanja Tima Shipmana, kako ovi zvaničnici vjeruju da Putin sve vrijeme testira volju Zapada i vjeruje da je Washington, nakon povlačenja svojih snaga iz Afganistana, ostao bez ozbiljne želje za borbom. Ali ako zna da će zemlje G7 i druge zapadne zemlje djelovati kao jedno, imat će manje prostora za provođenje politike zavadi pa vladaj.

Ministri vanjskih poslova članica grupe G7 upozorili su Kremlj na ozbiljne posljedice, uključujući oštre sankcije, ako Moskva preduzme dodatne vojne korake protiv Ukrajine.

“Ono što moramo učiniti jeste odvratiti Rusiju od ove akcije. Za Rusiju bi bila strateška greška da to uradi”, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss prije početka samita u subotu.

“Sastanak G7 pokazuje jedinstvo između velikih ekonomija koje imaju isto mišljenje da ćemo apsolutno biti jaki u našem stavu protiv agresije na Ukrajinu”, dodala je.
Izbacivanje iz međunarodnog bankarskog platnog sistema

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s Putinom prošle sedmice, uputivši otvoreno upozorenje Moskvi da su zapadne zemlje spremne uvesti ekonomske sankcije ključnim režimskim ličnostima i, što je najvažnije, izbaciti Rusiju iz međunarodnog bankarskog platnog sistema, što bi moglo ugroziti sposobnosti zemlje za trgovinu.

Britanija i Sjedinjene Američke Države također se zalažu za obustavu plinovoda Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke, te su upozorile zemlje Evropske unije da ne rizikuju da postanu previše ovisne o željama Moskve.

“Hitno moramo smanjiti ovisnost o ruskom plinu i energentima. Ovo mora biti dio sveobuhvatne strategije za smanjenje ovisnosti o zloćudnim akterima i osigurati da slobodni svijet bude u stanju da ima tu stratešku nezavisnost koja mu je potrebna da preživi i napreduje”, rekao je Truss.

Times naglašava da se pristup britanskog ministra vanjskih poslova u ovom kontekstu temelji na zajedničkom radu s drugim demokratijama, te nastojanju da se zapadni biznisi i finansije iskoriste kako bi se nesvrstane zemlje udaljile iz kruga ruskog utjecaja ili kineskog finansiranja.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.