Telekomunikacioni giganti odbijaju pozive da zaustave uvođenje 5G - Balkan Times

Telekomunikacioni giganti odbijaju pozive da zaustave uvođenje 5G

Uvođenje 5G u SAD će se odvijati po planu uprkos zabrinutosti da bi moglo ometati elektroniku aviona.

Telekomunikacioni giganti odbijaju pozive da zaustave uvođenje 5G – Uvođenje 5G u SAD će se odvijati po planu uprkos zabrinutosti da bi moglo ometati elektroniku aviona.

AT&T i Verizon Communications odbili su pozive američkih vazduhoplovnih vlasti da odlože uvođenje 5G mreža zbog zabrinutosti da bi mogle da ometaju elektroniku aviona.

5Gmreže će biti puštene u rad u Americi 5. januara, kako je prvobitno planirano, objavili su u nedjelju u zajedničkom pismu generalni direktori dvije velike telekom kompanije. Oni su odbacili zahtjeve koje su ranije uputili američki sekretar za saobraćaj Pete Buttigieg i šef Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) Steve Dickson da se zaustavi uvođenje, navodeći da bi to bilo „neodgovorno odustajanje od operativne kontrole potrebne za postavljanje svjetske klase i globalno konkurentnih komunikacionih mreža.”

AT&T i Verizon Communications su se složili da šest mjeseci ne postavljaju 5G mreže u neposrednoj blizini aerodroma. Međutim, FAA i vazduhoplovna industrija insistiraju da su zone isključenja koje su predložile telekomunikacione kompanije manje od onih koje su prvobitno zahtjevane.

Izražena je zabrinutost da bi 5G mogla da ometa elektroničku opremu aviona kao što su radio visinomjeri, potencijalno ometajući hiljade letova dnevno, kako tvrdi trgovinsko udruženje Airlines for America.

Predsjednica Udruženja stjuardesa-CWA (AFA) oglasila se u nedjelju na Twitteru, naglasivši da je „bezbjednost“ jedan i jedini razlog zašto su ona i drugi u industriji pozvali na odlaganje uvođenja 5G.

AT&T i Verizon Communications su parirali tim zabrinutostima ukazujući na Francusku gdje su ove jeseni pokrenute 5G mreže, sa sigurnosnim zonama oko aerodroma identičnim onima koje su predložile telekom kompanije u SAD. U zajedničkom pismu generalnih direktora navodi se da su „zakoni fizike isti u Sjedinjenim Državama i Francuskoj“, i stoga „Ako je američkim avio-kompanijama dozvoljeno da lete svaki dan u Francuskoj, onda bi isti uslovi rada trebalo da im omoguće isto u Sjedinjenim Državama.”

Komentarišući pismo, FAA je rekla da razmatra poruku „bežičnih kompanija o tome kako ublažiti smetnje od 5G C-band prenosa“, dodajući da će „američki standardi za bezbjednost u vazduhoplovstvu voditi naše sljedeće akcije“.

U međuvremenu, trgovinsko udruženje Airlines for America zaprijetilo je da će tužiti američku Federalnu komisiju za komunikacije ako vlasti ne poslušaju pozive grupe da odloži postavljanje 5G oko brojnih američkih aerodroma.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.