Tel Aviv i Washington nisu odustali od planova za Veliki Izrael Balkan Times

Tel Aviv i Washington nisu odustali od planova za Veliki Izrael

Zamisao o takozvanom ”Velikom Izraelu” proizlazi iz nejasnog opisa židovskih zemalja u Knjizi Postanka. Ondje je zapisano da su se te zemlje protezale “od egipatskog potoka do Eufrata.” Međutim, čelnici današnjeg Izraela nisu se javno obvezali da će proširiti teritorij zemlje do tih granica.

Tel Aviv i Washington nisu odustali od planova za Veliki Izrael- Zamisao o takozvanom ”Velikom Izraelu” proizlazi iz nejasnog opisa židovskih zemalja u Knjizi Postanka. Ondje je zapisano da su se te zemlje protezale “od egipatskog potoka do Eufrata.”

Međutim, čelnici današnjeg Izraela nisu se javno obvezali da će proširiti teritorij zemlje do tih granica.
Čelnik Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah tvrdio je da Izrael i SAD nastoje proširiti teritorij židovske države do Nila s jedne i Eufrata s druge strane.

“Osovina još uvijek želi ostvariti san od Nila do Eufrata”, rekao je Nasrallah tijekom televizijskog obraćanja.

Čelnik grupe sa sjedištem u Libanonu dodao je da se dvije zemlje navodno koriste “sektaškim i vjerskim zavjerama” kako bi “prikazale” regionalne sukobe kao “sektaške” i tako ostvarile svoje navodne ciljeve.

Nasrallah je kao izvor zaključka u vezi s američkim i izraelskim ciljevima zauzimanja zemljišta između Nila i Eufrata naveo nejasna izvješća. Pritom se osvrnuo na zamisao “Velikog Izraela”: teritorija na kojem je živio izraelski narod prije mnogo stoljeća, što je i opisano u Knjizi Postanka, gdje piše da se izraelski teritorij proteže “od egipatskog potoka do rijeke Eufrata.” Neutemeljene optužbe o tome da Izrael i SAD nastavljaju obnovu “Velikog Izraela” postoje već neko vrijeme. Njih je zastupao i pokojni čelnik al-Qaede, Osama bin Laden.

Međutim, ni izraelski ni američki dužnosnici nisu izjavili da im je cilj proširenje izraelske države do tih granica. Nadalje, izraelski premijer Ehud Olmert 2008. godine izjavio je da je zamisao o “Velikom Izraelu završena stvar” te je naglasio da se svatko tko podržava zamisao njegove obnove “zavarava.”

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.