Tajni saudijski dokumenti otkrivaju da su ubojice Khashoggija koristili mlažnjake koji su u vlasništvu okrunjenog princa - Balkan Times

Tajni saudijski dokumenti otkrivaju da su ubojice Khashoggija koristili mlažnjake koji su u vlasništvu okrunjenog princa

Kolumnist Washington Posta, rođen u Saudijskoj Arabiji Jamal Khashoggi, ubijen je 2018. godine u saudijskom veleposlanstvu u glavnom turskom gradu Istanbulu. Nakon što se suočio s optužbama umiješanosti u ubojstvo novinara, Rijad je 2019. osudio osmoricu osumnjičenika.

Tajni saudijski dokumenti otkrivaju da su ubojice Khashoggija koristili mlažnjake koji su u vlasništvu okrunjenog princa – Saudijski atentatori koji stoje iza ubojstva novinara Jamala Khashoggija koristili su dva privatna zrakoplova, koji su u vlasništvu Sky Prime Aviationa, tvrtke koja pripada saudijskom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu, izvijestio je u srijedu CNN pozivajući se na “strogo povjerljive” dokumente do kojih je mreža došla.

Prema izvješću, dokumenti su podneseni u vezi s kanadskom građanskom tužbom početkom godine, a potpisao ih je saudijski ministar koji je “prenosio zapovjedi prijestolonasljednika.”

“Prema uputama Njegove Visosti Prijestolonasljednika”, napisao je ministar, pozivajući se na CNN, “odmah se odobrava dovršetak potrebnih postupaka za to.”

Podnositelj prijave navodno otkriva kako je izdata zapovijed da se vlasništvo nad Sky Prime Aviationom prebaci u državni fond vrijedan 400 milijardi dolara krajem 2017. godine, nazvan Fondom za javna ulaganja. Tada su, prema CNN-u, ubojice za Khashoggijev atentat koristile zrakoplove te tvrtke.
“Saudijski prijestolonasljednik pratio bi tvrtku i bio bi svjestan kako se koriste njezina sredstva,” rekao je Dan Hoffman, bivši direktor CIA-inog odjela za Bliski istok, a citirao ga je CNN. “I to je samo još potencijalnih dokaza da je on bio upoznat sa slučajem. Što je oduvijek bila sumnja. Ovo je samo još jedan dokaz za tu sumnju.”

Faisal Gill, predstavnica Khashoggijeve bivše zaručnice u saveznoj tužbi protiv prijestolonasljednika, rekla je za CNN da su “bilo koji dokazi koji u osnovi povezuju MBS i druge, posebno na izravan način, što vjerujemo da i jest, izuzetno važni.”

Khashoggi, unutrašnji čovjek iz Rijada, nestao je u listopadu 2018. nakon ulaska u saudijsko veleposlanstvo, u Istanbulu u Turskoj. U početku negirajući bilo kakvo znanje o njegovu boravištu, Rijad je kasnije priznao da je novinar ubijen u konzulatu.

Kraljevstvo je rutinski negiralo optužbe da su članovi kraljevske obitelji, a posebno Bin Salman, povezani s atentatom na Khashoggija. U rujnu 2020. Saudijski kazneni sud izrazio je zatvorske kazne za osam osumnjičenih.

U srijedu je Axios izvijestio da će američki predsjednik Joe Biden, koji je rekao kako jeupoznat s obavještajnim izvještajem koji bi trebao biti objavljen u četvrtak, a koji implicira da je saudijski prijestolonasljednik odgovoran za ubojstvoKhashoggija, nazvati saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda 24. veljače.

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.