Svjetski dan kudsa - Balkan Times

Svjetski dan kudsa

image

Dan Kudsa ili Svjetski dan Kudsa je simbol međunarodne pažnje prema palestinskom pitanju i podrške palestinskom narodu koji se već 66 godina nalazi pod okupatorskom i uzurpatorskom čizmom cionističkog režima.

To je dan međumuslimanske solidarnosti i sloge u podršci palestinskom narodu i protivljenju izraelskoj uzurpaciji palestinske zemlje, te protjerivanju i masovnom ubijanju Palestinaca. Utemeljen je na inicijativu i poziv imama Homeinija, r.a., osnivača i utemeljitelja Islamske Republike Iran, koji je imenovao posljednji petak mubarek mjeseca ramazana svjetskim danom Kudsa. 7. kolovoza 1979. (13. ramazana), nedugo nakon pobjede Islamske revolucije u Iranu, u radio i TV-poruci ajatolah Ruholah Musavi Homeini uputio je apel iranskom narodu i svim muslimanima svijeta da na taj dan pokažu svoju solidarnost s palestinskom nacijom, te osude izraelsku okupaciju palestinskog teritorija i svakodnevne cionističke zločine. U spomenutoj poruci imam Homeini, r.a., između ostalog je naglasio:

“Već sam više puta upozoravao da se Izrael neće zadovoljiti do sada uzurpiranim teritorijem i da će on uvijek tražiti više. Drznuli su se i da sveti grad Kuds (Jeruzalem) proglase svojim glavnim gradom. Ako vidite i čujete da SAD i različiti svjetski forumi, koji se tobože bave zaštitom ljudskih prava, deklarativno protive ovome činu i izraelskim nedjelima, znajte da je sve to puka mimikrija, iza koje stoji suštinska solidarnost i podrška Izraelu. Stoga, muslimani moraju čvrsto stati u zaštitu Palestine. Muslimanski narodi moraju biti čvrsti i ustrajni, a ako im njihove Vlade budu prepreka na tom putu, pa neka učine s njima ono što smo mi učinili s šahom Rezom Pahlavijem. Iranski narod je svrgnuo vlast koja je bila jača od Vlada u drugim muslimanskim zemljama… Ovaj glas podrške Palestini treba proširiti diljem svijeta… Kuds će jednoga dana biti slobodan!” Prve demonstracije i mirni protesti ovim povodom održani su već dva dana nakon Homeinijeve poruke, 9. kolovoza 1979. u Teheranu i drugim dijelovima Irana. Svjetski dan Kudsa je uvršten u zvanični kalendar IR Iran, a mirnim protestima, tribinama i drugim oblicima javnoga djelovanja obilježava se u bezmalo svim zemljama u kojima žive muslimani. Inicijativa imama Homeinija, r.a., dovela je do snaženja međunarodne svijesti prema palestinskom pitanju, ali i shvaćanja velike opasnosti koja prijeti od strane cionističkog režima, ne samo palestinskom stanovništvu ili regiji Bliskog istoka, nego cijelom svijetu. Svjetski dan Kudsa je praktično omogućio da sljedbenici svih nebeskih religija i svi slobodoumni ljudi iz cijelog svijeta izađu na ulice svojih gradova i iskažu podršku ugroženom i nebranjenom palestinskom stanovništvu. Već 66 godina Palestinci podnose strašnu epresiju, torturu, otimačinu, ubijanja i zločine od strane vojnih i policijskih snaga izraelskog cionističkog režima, ali i nehumane poteze židovskih stanovnika u doseljeničkim kolonijama sagrađenim na otuđenim palestinskim teritorijima na Zapadnoj obali rijeke Jordan i Istočnom Kudsu/Jeruzalemu.

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.