SVI SMO OVISNI O GLOBALIZACIJI Fukuyama: Pandemija bi mogla donijeti Trumpov poraz na izborima - Balkan Times

SVI SMO OVISNI O GLOBALIZACIJI Fukuyama: Pandemija bi mogla donijeti Trumpov poraz na izborima

Postoji veoma jaka veza između populističkog vodstva i lošeg upravljanja epidemijom, kaže američki mislilac

Američki mislilac Francis Fukuyama govorio je u intervjuu za španski list La Vanguardia o onome što smatra pozitivnim aspektima izbijanja novog korona virusa.

Kaže da je ova kriza pokazala neuspjeh nekih populističkih čelnika i da može biti razlog poraza američkog predsjednika Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

Fukuyama, autor knjige Kraj historije i posljednji čovjek (The End of History and the Last Man), u intervjuu putem Skypea iz svog doma u San Francisku, gdje provodi karantinski period, kazao je da epidemija ima i svijetlu stranu, jer je mnoge demokratske zemlje izbacila iz stanja samozadovoljstva te otkrila potrebu za većom brigom za javno zdravstvo i više ulaganja u socijalne usluge.

Dodao je da u krizi izazvanoj izbijanjem virusa “pokušavaju to iskoristiti kako bi povećali monopol na vlast”, a kao primjer je naveo mađarskog premijera Viktora Orbana, rekavši da je to “najbolji primjer vođe koji monopolizira izvršnu vlast”.

Ekonomija važnija od zdravlja

Naglasio je da postoji veoma jaka veza između populističkog vodstva i lošeg upravljanja epidemijom, a kao argument za to navodi primjere Trumpa i njegovog brazilskog kolege Jaira Bolsonara.

Kaže da njih dvojica “ignoriraju stručnjake. Vjeruju da je ekonomija važnija od zdravlja i primjenjuju katastrofalne politike, što je vrlo pogubno za njihove zemlje.”

S tim u vezi zaključio je da pandemija korona virusa može kazniti populističke vođe zbog njihove nesposobnosti u upravljanju njom, ali je istovremeno izrazio zabrinutost zbog pogoršanja demokratskih praksi.

O mogućim posljedicama koronakrize na američku političku scenu rekao je da će predsjednički izbori u novembru biti referendum o Trumpu.

“Ako bude ponovo izabran, bit će to katastrofa za Amerikance i spriječit će uspostavljanje otvorenijeg međunarodnog poretka.”

Veliki plus za Joe Bidena

Američki mislilac smatra da bi zdravstvena kriza mogla pružiti priliku kandidatu Demokratske stranke da pobijedi na tim izborima te nabraja dokaze koji potkrepljuju taj scenarij.

Rekao je da je Joe Biden dobio veliku podršku na predizborima i da je virus oduzeo Trumpu njegov glavni argument za ponovni izbor: dobre ekonomske performanse.

Dodao je da su svi postali svjesni neuspjeha Trumpove administracije u upravljanju krizom koja je posljedica izbijanja korona virusa, rekavši da virus time pruža sjajnu priliku za promjene u SAD-u i svijetu u cijelosti.

O učinku međunarodnih organizacija u upravljanju krizom kazao je da je svijet prije epidemije svjedočio koliko su slabe međunarodne organizacije.

Razgovarao je o evropskoj situaciji i rekao da postoje populističke stranke koje su kritične prema Evropskoj uniji i njenim elitama te da se Trump povukao iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, a spomenuo je i to da su velike države ukinule podršku brojnim međunarodnim organizacijama.

Budući da su brojne zemlje zatvorile svoje granice u okviru mjera za borbu protiv širenja virusa, Fukuyama je izrazio zabrinutost u vezi s ponovnim oživljavanjem nacionalističkih tendencija, koje su prevladavale tridesetih godina prošlog stoljeća.

‘Svi ovisimo o globalizaciji’ 

Kaže da postoji jednostavno ponavljanje onoga što se dogodilo u tom periodu, kada se svaka zemlja pokušala izolirati od svojih susjeda.

O utjecaju globalizacije na trenutna događanja kazao je da je kriza pokazala krhkost lanaca opskrbe, o kojima ovisi globalna ekonomija, ali smatra da ljudi ne bi trebali birati između lokalnog ili globalnog.

Također je rekao da svi ovisimo o globalizaciji kako bismo opstali, ali očekuje da će biti više naglaska na samodostatnosti.

Uprkos tome, vrlo malo zemalja može prehraniti same sebe.

 Izvor: (TBT, Agencije)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.