Balkan Times

Susret Putin Raisi u Uzbekistanu: Velika delegacija od 80 ruskih kompanija posjetit će Iran sljedeće sedmice

Velika delegacija od 80 ruskih kompanija posjetit će Iran sljedeće sedmice – Putin je to najavio na sastanku s iranskim predsjednikom Ibrahimom Raisijem na marginama samita SCO u uzbekistanskom gradu Samarkandu u četvrtak, objavila je ruska novinska agencija RIA Novosti.

Ruski lider rekao je da je Moskva veoma sretna da će se Iran uskoro pridružiti euroazijskoj političkoj, ekonomskoj i bezbjedonosnoj organizaciji, koja okuplja Kinu, Rusiju, Indiju, Pakistan i četiri bivše sovjetske centralnoazijske zemlje.

Ruski predsjednik je naglasio da su stavovi Moskve i Tehrana bliski ili se poklapaju po mnogim međunarodnim pitanjima.

Putin je također ukazao na toplu dobrodošlicu vođe Islamske revolucije ajatullaha Seyyeda Ali Hameneija tokom njegove posjete Tehranu u julu, rekavši: “Zahvaljujući njegovoj podršci, mnogi projekti napreduju. Zainteresovani smo za njegovu dalju podršku.”

“Molim vas da mu prenesete moje najbolje želje”, rekao je ruski lider Putin.

Iranski predsjednik je sa svoje strane rekao da je Islamska Republika “ozbiljno odlučna da razvija bilateralne strateške odnose” sa Rusijom u oblasti politike, ekonomije, trgovine i svemira, dodajući da će saradnja zemalja koje su sankcionirale Sjedinjene Države učiniti da one budu “jače”.

“Odnosi između zemalja koje su sankcionisale SAD, kao što su Iran, Rusija ili druge zemlje, mogu prevazići mnoge probleme i učiniti ih jačima”, rekao je Raisi Putinu na sastanku.

“Amerikanci misle, kojoj god zemlji uvedu sankcije, ona će biti zaustavljena, njihova percepcija je pogrešna.”

Raisi je također podvukao da članstvo Tehrana u SCO-u i njegov odnos sa državama članicama “mogu uveliko pomoći na putu ekonomskog razvoja Irana i razvoja regiona”.

izvor

Exit mobile version