Sukob policije i demonstranata u Meksiku - Balkan Times

Sukob policije i demonstranata u Meksiku

U Mexico Cityju došlo je do sukoba između demonstranata i policije tokom marša u znak sjećanja na masakr nad studenatima u Tlatelolcu 1968. godine.

Sukob policije i demonstranata u Meksiku – U Mexico Cityju došlo je do sukoba između demonstranata i policije tokom marša u znak sjećanja na masakr nad studenatima u Tlatelolcu 1968. godine.

Na ulicama Mexico Cityja bilo je napeto, a policija je koristila suzavac kako bi rastjerala demonstrante. U više navrata došlo je do sukoba policije i demonstranata.

Demonstranti su se okupili kako bi se prisjetili jednog od najstrašnijih incidenata u modernoj historiji Latinske Amerike, kada su 2. oktobra 1968. godine stotine nenaoružanih Meksikanaca, većinom studenata, ubijeni od strane policije i meksičke vojske.Meksiku

Studentski demonstranti su vidjeli nadolazeće Ljetne olimpijske igre 1968. godine, koje su se trebale održati u Mexico Cityju, kao savršeni način da svoje probleme podijele sa svijetom.

Tog 2. oktobra 1968. godine hiljade studenata marširalo je u glavnom meksičkom gradu, a predvečer se oko 5.000 njih okupilo u La Plaza de Las Tres Culturas, u okrugu Tlatelolco. Policija je tada otvorila vatru na masu, a historičari navode da je te noći ubijeno između 200 i 300 osoba.

Izvor
(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.