Stvaraju zalihe medicinske opreme: NATO spreman za- Balkan Times

Stvaraju zalihe medicinske opreme: NATO spreman za drugi talas pandemije virusa korona

Stvaraju zalihe medicinske opreme: NATO spreman za drugi talas pandemije virusa korona – Ministri odbrane članica NATO-a donijeli su plan djelovanja u slučaju drugog talasa pandemije Covida-19 kao i smjernice za jačanje spremnosti u slučajevima novih kriza za područja od energetike do sigurnosti lanaca snabdijevanja.

Na video-konferenciji posvećenoj pripremi za potencijalni drugi talas pandemije korona virusa, kao i podršci NATO saveznicama i partnerima u odgovoru na tu krizu, donesena je odluka o operativnom planu NATO, koji među ostalim uključuje i stvaranje zaliha medicinske opreme i namjenskih fondova koji bi se mogli koristiti za hitne nabavke neophodne opreme.

U nastavku dvodnevne sjednice započete juče takođe su odobrili i ažurirane NATO smjernice za nacionalne otpornosti koje pokrivaju područja poput energetike, transporta i telekomunikacija, a reflektiraju se na prijetnje koje dolaze s kibernetičkog područja, na pitanja sigurnosti lanaca snabdijevanja kao i vlasništva i kontrole.

Taj dokument članicama omogućava bolju pripremljenost u slučajevima novih kriza, ali i brži oporavak kad se krize već dogode.

Na sjednici su putem video-tele-konferencijske veze pored NATO ministara i učestvovali visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednost politiku EU Žozep Borelj, ministri obrane Australije, Finske i Švedske.

Na početku sjednice je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg predstavio objedinjeni izvještaj o bolesti Covid-19, koji je poslužilo kao podloga za raspravu, prenosi Avaz.

U izvještaju je istaknuto sve što je NATO učinio u odgovoru na pandemiju, kao i uloga koju su u navedenim aktivnostima imale oružane snage saveznica u podršci civilnim institucijama.

Raspravljalo se još i o geopolitičkim promjenama izazvanim krizom, uticaju pandemije na NATO operacije i misije te o naporima Saveza u borbi protiv dezinformacija i propagande.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.