Strateški utjecaj očuvanja Svjetskog dana Kudsa na jačanje osovine otpora - Balkan Times

Strateški utjecaj očuvanja Svjetskog dana Kudsa na jačanje osovine otpora

Neki su pretpostavljali da će nakon formiranja fenomena tekfirijskog terorizma na Bliskom istoku pitanje Palestine biti uklonjeno iz prioriteta islamskog svijeta, ali činjenica je da kapaciteti poput Svjetskog dana Kudsa igraju vrlo važnu ulogu u sprečavanju zaborava palestinskog pitanja.

Strateški utjecaj očuvanja Svjetskog dana Kudsa na jačanje osovine otpora- Islamski pristup pitanju oslobađanja Palestine iznesen je kao ideal za islamski ummet, a Svjetski dan Kudsa zapravo je jedan od stubova ove strategije. To znači da se islamski otpor treba uspostaviti u Palestini i njenoj okolini i produbiti u političkoj, socijalnoj i kulturnoj dimenziji islamskih društava.

Hafiz Hisamoic 

Ovo pitanje je trenutno u velikoj mjeri postalo operativno. Drugim riječima, i islamski je otpor formiran na palestinskom frontu, i veza tog otpora s islamskim društvima je uspostavljena, a reakcija islamskih društava prema otporu je također pozitivna.

U ovom pristupu narodi širom islamskog svijeta glavna su potpora i dubina fronta otpora, što se ne bi moglo realizirati bez koordinacije i jedinstva postupka, a Svjetski dan Kudsa u velikoj je mjeri olakšao ovo jedinstvo postupka.

Na toj osnovi možemo razmatrati formiranje grupa otpora u raznim bliskoistočnim zemljama, poput Libana i Palestine, koje su tokom nekoliko posljednjih desetljeća promijenile status potpune nadmoći  vojske cionističkog režima u ratu protiv Arapa i, prema tumačenju Sejed Hasana Nasrullaha, generalnog sekretara libanskog Hezbullaha, dovele do kraja eru poraza Arapa i započele doba pobjede nad Izraelom.

U Siriji i Iraku je također u skladu s tim došlo do formiranja narodnih snaga mobiliziranih za sučeljavanje s tekfirijskim terorističkim skupinama usmjeravanih od strane SAD-a i Izraela.

Neki su pretpostavljali da će nakon formiranja fenomena tekfirijskog terorizma na Bliskom istoku pitanje Palestine biti uklonjeno iz prioriteta islamskog svijeta, ali činjenica je da kapaciteti poput Svjetskog dana Kudsa igraju vrlo važnu ulogu u sprečavanju zaborava palestinskog pitanja.

Pokret tekfirizma dostigao je vrhunac i sada opada. Preciznije rečeno, tekfirijske snage izgubile su svoje baze, posebno u Iraku i Siriji, i skoro su gotove. Možda DAIŠ nastavi rasti u drugim društvima, ali zbog njihovog neislamskog ponašanja i nedostatka planiranja, oni će brzo propasti.

U takvim okolnostima, pad tekfirijske ideologije stvara preduvjete za povratak palestinskog pitanja kao prioriteta. Palestinsko pitanje također ima vjerski, politički i socijalni legitimitet, pa se iz tog razloga povratak pitanju Palestine oporavlja velikom brzinom u islamskim društvima, dok će stvaranje drugih prioriteta izgubiti svoje osnove u islamskom svijetu.

Ekskluzivno BalkanTimes

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.