Strah Zapada bio bi vidjeti da Siriju obnove Moskva, Teheran i Peking

Strah Zapada bio bi vidjeti da Siriju obnove Moskva, Teheran i Peking

Ovog se 30. marta odvijala konferencija u Bruxellesu. Europska unija i Ujedinjeni narodi pozivaju međunarodnu zajednicu da pruži finansijsku pomoć Siriji. Međutim, riječ je o uvjetnoj i politiziranoj pomoći. Ovaj donatorski forum dio je specifične zapadne političke agende, vjeruje Caroline Galactéros, predsjednica think tanka Geopragme.

Strah Zapada bio bi vidjeti da Siriju obnove Moskva, Teheran i Peking- Ovog se 30. marta odvijala konferencija u Bruxellesu. Europska unija i Ujedinjeni narodi pozivaju međunarodnu zajednicu da pruži finansijsku pomoć Siriji. Međutim, riječ je o uvjetnoj i politiziranoj pomoći. Ovaj donatorski forum dio je specifične zapadne političke agende, vjeruje Caroline Galactéros, predsjednica think tanka Geopragme.

NAKON ŠTAPA, MRKVA ZA SIRIJU?

Europska unija petu godinu zaredom organizira konferenciju u Bruxellesu kako bi financijski podržala Siriju. Zbog pandemije, ovaj forum okuplja više od 80 delegacija, 50 država, kao i nekoliko humanitarnih organizacija i financijskih institucija. U prethodnom izdanju, prošlog juna, donatori su prikupili 5,5 milijardi dolara, prema UN-u. Ove je godine navedeni cilj prikupiti 10 milijardi dolara, od čega će 4,2 milijarde otići unutar Sirije, a ostatak u susjedne zemlje (Jordan, Turska i Libanon).

13,4 MILIJUNA SIRIJACA U POTREBI ZA HITNOM HUMANITARNOM POMOĆI

Europska unija i Ujedinjeni narodi stoga pozivaju međunarodnu zajednicu da priskoči u pomoć Siriji, poharanoj nakon 10 godina sukoba. Na marginama sastanka, američki ministar vanjskih poslova Anthony Blinken rekao je: “Kako je moguće da u svojim srcima ne možemo pronaći zajedničku ljudskost koja bi stvarno poduzela značajne mjere?” Međutim, ovaj humanitarni aspekt krije politički aspekt, procjenjuje Caroline Galactéros, doktorica političkih znanosti, predsjednica think tanka Geopragme.

“Ova donatorska konferencija očito je lažna. Iza humanitarne omotnice kriju se političke pozicije koje su u najmanju ruku cinične “, naglasila je za Sputnjikov mikrofon.

Međutim, službeno postoji konsenzus među donatorima: Sirija je ekonomski isušena, a siromaštvo je endemsko. Pitanje je znati koje će se akcije poduzeti u borbi protiv “ove katastrofalne humanitarne situacije”, pita se autor knjige Towards a new Yalta: Collection of geopolitical chronicles (Ed. Sigest, 2019).

U prethodnom izdanju Peking i Moskva, koristeći svoje pravo veta u UN-u, nametnuli su Vijeću sigurnosti da smanji na jedno mjesto ulaznih točaka za dostavu humanitarne pomoći u Siriji. Preko Anthonyja Blinkena, Sjedinjene Države zatražile su otvaranje nekoliko pristupnih točaka Siriji, uključujući iračku i tursku granicu. Na to je Sergej Veršinin, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, odgovorio da je “prekogranična pomoć kršila načela međunarodnog prava” i da vidi “sve veću politizaciju humanitarne pomoći”.

HUMANITARNA KONFERENCIJA KAKO BI LJUDI ZABORAVILI ODGOVORNOST ZAPADA?

Bez mogućnosti miješanja u Siriju, donatori su se do sada usredotočili na pomoć susjednim zemljama. “Ovom humanitarnom misom pokušavamo objasniti da podržavamo siromašnu Siriju i da Zapad nije za mučeništvo koje preživljava sirijski narod i njegova opustošena zemlja”, kritizira Caroline Galactéros.

“Sirijska humanitarna situacija ima nekoliko komponenata: ima onih koji su pobjegli iz Sirije u susjedne zemlje i našli se u logorima, ima interno raseljenih i većina stanovništva koja živi u krajnjem siromaštvu”, žali ona.

Zapravo je više od 5,6 milijuna sirijskih izbjeglica pobjeglo u Tursku, Jordan i Libanon. Također je 6,7 milijuna interno raseljenih osoba i 13,4 milijuna Sirijaca u hitnim humanitarnim situacijama. “Sirijci su u situaciji potpune neimaštine”, žali istraživač u politologiji. Suočen s ovim alarmantnim zapažanjem, direktor Geopragme direktno evocira razloge takve situacije:

“Nakon pokušaja rasparčavanja Sirije, Zapad se ponaša lukavije. Čini sve kako bi humanitarna situacija bila toliko užasna da će se sirijski narod na kraju pristati okrenuti protiv vlastite vlade. ” Dodao je: “Zapad izvršava barem implicitne uvjete: možemo obnoviti zemlju, ali morat ćete napraviti političke ustupke.”

Drugim riječima, čini se da je humanitarna pomoć, koja je dio određene zapadne političke agende, nastavak rata na druge načine.  „One su prilično zastrašujuće, dok konferencije u Bruxellesu ih čine još licemjernijima”, kaže Caroline Galactéros. Prema njezinim riječima, Zapad još nije rekao posljednju riječ u Siriji.

AMERIČKE SANKCIJE: “SAMOZADOVOLJNA ŠUTNJA, AKO NE I SAUČESNIŠTVO SA SUDIONICIMA”

Možda su Europska unija i Sjedinjene Države odustale od ideje frontalnog svrgavanja Bashara al-Assada, ali ostaje činjenica da žele održati maksimalan ekonomski pritisak na Damask. Iznenađujuće, tijekom ove humanitarne konferencije nije formulirana kritika u vezi s američkim sankcijama Siriji, što svjedoči “o pritužbenoj šutnji, ako ne i o saučesništvu sudionika”, sudi predsjednik Geopragme.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, zdesna, i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, slijeva, nazoče bilateralnom sastanku u utorak, 15. rujna 2015. u Pekingu, Kina.

Još gore, američki državni tajnik inzistirao je na tome da “suverenitet nikada nije stvoren da zajamči pravo vlade da izgladnjuje ljude, oduzima im lijekove koji spase život, bombardira bolnice ili čini bilo koje drugo kršenje ljudskih prava protiv građana.” Ne slažući se, Caroline Galactéros vjeruje da su “to samo riječi, djela idu u suprotnom smjeru.”

“Postoji neka vrsta sljepoće sa Zapada. Ne bih mogla bolje poželjeti nego da Amerika uskoči u pomoć čovječanstvu. Međutim, njezina je politika napadati sve dok neprijatelj ne abdicira.“

Zapravo, Cezarov zakon, koji je stupio na snagu u lipnju 2020., doslovno guši sirijsko gospodarstvo. Naređena od strane Trumpove administracije, ova runda ekonomskih sankcija ima za cilj zamrzavanje imovine i sprečavanje pristupa američkom bankarskom sustavu. Kao takva, 411 sirijskih ličnosti i 111 sirijskih tvrtki, banaka i državnih tijela nalazi se u Washingtonu. Ali ovaj jednostrani potez također je dio šire politike, koja je također usmjerena na saveznike Damaska, naime na Rusiju, Iran i libanonski Hezbollah.

“Ovu konferenciju treba gledati u kontekstu napetosti s Rusijom oko obnove Sirije, ali i o drugim pitanjima (Ukrajina, Kavkaz, Libija). Strah Zapada bio bi vidjeti da su Siriju obnovili Moskva, Teheran i Peking. Ovaj forum konačno naglašava paralelnu konsolidaciju bloka suprotstavljenog zapadnim voljama ”, rekla je Caroline Galactéros.

Nedavno smo imali potvrdu jačanja ove smjernice. Doista, Kina i Iran potpisali su u subotu 27. ožujka 25-godišnji trgovinski i vojni sporazum. Kroz ovo strateško partnerstvo Peking će imati lakši pristup Siriji. Međutim, rješenje sirijskog sukoba nužno prolazi do kraja “političke uvjetovanosti potpore za obnovu zapadnjaka”, procjenjuje ona koja je i direktorica seminara u Ratnoj školi.

“Suočeni smo sa statusom quo. Sirija se mora obnoviti za dobrobit regije. S ekonomskim pritiscima, ovo je krajnje kontraproduktivno i Zapad doslovno, moralno i strateški zaluta ”, zaključuje ona.

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.