Stopa godišnje inflacije u Turskoj dosegla 20-godišnji rekord - Balkan Times

Stopa godišnje inflacije u Turskoj dosegla 20-godišnji rekord

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je novi rekord od 61,14 posto u martu, uz porast cijena energije i hrane, objavio je u ponedjeljak Turski statistički institut.

Stopa godišnje inflacije u Turskoj dosegla 20-godišnji rekord – Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je novi rekord od 61,14 posto u martu, uz porast cijena energije i hrane, objavio je u ponedjeljak Turski statistički institut.

Zvanična stopa inflacije u Turskoj dostigla je najviši nivo u posljednjih 20 godina jer rastuće cijene energije i hrane otežavaju ekonomske izazove.

Najveći godišnji rast cijena zabilježen je u transportu od 99,12 posto, zatim slijede hrana i bezalkoholna pića sa 70,33 posto, te namještaj i oprema za kućanstvo sa 69,26 posto.

U međuvremenu, indeks cijena domaćih proizvođača porastao je za 9,19 posto na mjesečnom nivou, uz godišnji rast od 114,97 posto u martu.

Turska se bori sa povišenom inflacijom, koja je izvršila pritisak na njeno stanovništvo rastućim životnim troškovima.

Ekonomisti predviđaju da će ta zemlja vjerovatno živjeti s visokom inflacijom tokom cijele 2022. Sukob između Rusije i Ukrajine također je podstakao inflaciju zbog povećanja cijena energije.

Odgovarajući na podatke o inflaciji, ministar finansija Nureddin Nebati rekao je da njegova zemlja prolazi kroz “vanredni period” kao rezultat dvogodišnje pandemije koronavirusa praćene ratom u Ukrajini.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.