Šta svijet može očekivati u 2022. godini - Balkan Times

Šta svijet može očekivati u 2022. godini

Šta nas čeka u novoj godini? Pitanje na koje niko ne zna odgovor, ali mnogi pokušavaju na bazi dostupnih podataka predvidjeti šta nas čeka, posebno u oblasti ekonomije, koja je kako znamo sva u brojkama, pa time je i lakše napraviti modele koji pokazuju kako će se stvari odvijati.

Šta svijet može očekivati u 2022. godini – Šta nas čeka u novoj godini? Pitanje na koje niko ne zna odgovor, ali mnogi pokušavaju na bazi dostupnih podataka predvidjeti šta nas čeka, posebno u oblasti ekonomije, koja je kako znamo sva u brojkama, pa time je i lakše napraviti modele koji pokazuju kako će se stvari odvijati.

The Economist predviđa da će se svjetski BDP 2022. godine povećati za 4,4%, ali će napredak biti neujednačen u zavisnosti od regiona. Kako vlade budu povlačile podsticaje, tako će se i inflacija ublažavati. U Bosni i Hercegovini očekuje se rast BDP-a 3,9%. Mada je pitanje da li će se ta prognoza i ostvariti ili će tokom godine biti korekcija naniže iz razloga što je politička situacija jako turbulentna i nepredvidiva, što će i dalje odbijati investitore, i domaće i strane, a ekonomska aktivnost će opadati, vjerovatno srazmjerno turbulencijama koje će da izazove predizborna kampanja.

No, svejedno valja raditi i živjeti. U velikom bijelom svijetu ljudi gledaju u budućnost, i prema tome, rade ono što će ih voditi ka toj budućnosti. A budućnost su, ne samo električni automobili, nego autonomna vozila. Naredna godina će biti godina u kojoj će industrija autonomnih vozila doživjeti novi zamah – Volkswagen će unaprijediti svoj softver za samovozeće automobile, kineski Pony će u Kaliforniji lansirati svoj robotaksi i pridružiti se tako Waymonu i Cruiseu, a Katar će uvesti autonomni javni prijevoz.

U pogledu hrane, u svijetu gdje veliki dio stanovništva gladuje, a drugi dio se rasipa, spas je dopravljena hrana. Prema podacima UN-a, svake godine se u svijetu baci 1,6 milijardi tona hrane u vrijednosti 750 milijardi dolara. Grupica američkih start-upova pokušava promijeniti stvari, oni pokušavaju na tržište staviti dopravljenu hranu, od onoga što se baci prave nešto novo. Novonastali dopravljeni proizvodi se kreću od alternativa za mlijeko napravljenih od žita iz pivarstva, do aroma ekstrahovanih iz ljuske lješnika.

Godina 2022. bit će godina masovnog ulaganja u infrastrukturu, gdje će se SAD i Kina takmičiti ko će više potrošiti. No, definitivno najzanimljiviji projekti iz infrastrukture dolaze iz Saudijske Arabije. Ova država će svojim giga projektima dati podsticaj od 1 biliona dolara (za one koji ne znaju 1 bilion = 1000 milijardi) među kojima su projekat Crvenog mora, skup luksuznih odmarališta veličine Belgije koji će 2022. otvoriti svoje prve hotele, te Neom, održivi futuristički grad bez automobila.

S druge strane, Francuska želi potaknuti organsku proizvodnju hrane, odnosno korištenje zemlje na održiviji način. Od 2022. godine nove javne zgrade moraju biti najmanje polovinu napravljene od drveta ili drugih prirodnih materijala. Također je odredila cilj da procvjeta stotinu urbanih farmi, koje će voditi pravi poljoprivrednici.

A svi oni koji su se zaželjeli putovanja u 2022. godini doći će na svoje. Zbog Covid protokola krstarenja su izgubila na popularnosti, ko bi išao među hiljade stranaca na brodu. Ali organizatori krstarenja napravili su plan za 2022. godinu: 450 brodova postat će plutajući mjehuri za vakcinisane turiste. Operateri krstarenja ponudit će 31,7 miliona rezervacija, što je više nego što je bilo potrebno putnicima u predpandemijskoj godini.

Ljeto u Bosni i Hercegovini, kao što običaji nalažu, bit će takvo da se nigdje ne može stići u realnom vremenu jer će sve ulice biti raskopane, tako je to pred izbore.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.