Šta je uzrok vojnog udara u Mijanmaru? - Balkan Times

Šta je uzrok vojnog udara u Mijanmaru?

U Mijanmaru je izvršen vojni udar, a sedmicama ranije je postojala zabrinutost da bi se to moglo i desiti. Vojska je kao razlog udara navela prevare na nedavno održanim općim izborima.

Šta je uzrok vojnog udara u Mijanmaru- Mijanmarska vojska je privela istaknutu političarku Aung San Suu Kyi i druge funkcionere vladajuće stranke.

Nekoliko sati poslije preuzela je kontrolu nad zemljom i proglasila vanredno stanje.Telefonske i internetska mreža u najvećem mijanmarskom gradu Yangonu nisu u funkciji.

Ispred gradske vijećnice parkirani su kamioni kojima se prevozi bodljikava žica. Onemogućeno je emitovanje programa državne televizije MRTV, a širom zemlje su zatvorene banke.

Dešavanja u Mijanmaru osudili su lideri drugih država svijeta.

Američki predsjednik Joe Biden je poručio da se njegova zemlja protivi pokušaju promjene ishoda nedavno održanih izbora i ometanju demokratske tranzicije. Ukazao je na to da će Sjedinjene Američke Države djelovati protiv onih koji su odgovorni za to.

Američki državni sekretar Antony Blinken je pozvao da se Aung San Suu Kyi oslobodi i istakao je da su Sjedinjene Američke Države zabrinute i pripravne.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres je izjavio da je riječ o udaru na demokratske refome u Mijanmaru, prenosi list Guardian.

Vojska je objavila da je preuzela kontrolu nad Mijanmarom za sljedeću godinu. Na njenom je čelu je general Min Aung Hlaing. Potvrdili su da su pritvorili nekoliko državnih čelnika. Kao razlog zašto su to učinili naveli su prevaru na prošlogodišnjim općim izborima.
Vojska je državom, koja je poznata i pod imenom Burma, vladala 50 godina. To je bio slučaj sve do 2011. godine. Opći izbori su održani u novembru prošle godine i na njima je ponovo pobijedila Nacionalna liga za demokratiju (NLD) bivše predsjednice Aung San Suu Kyi.
Prošle sedmice je upozoravano na vojni udar, zbog čega su bile pripravne Ujedinjene nacije i pojedine države svijeta. U međuvremenu su u vojsci tvrdili da su izjave vrhovnog komandanta pogrešno shvaćene.

Tokom vikenda je policija patrolirala oko domova zakonodavaca uoči sjednice parlamenta. Glasnogovornik NLD-a Myo Nyunt je izjavio za agenciju Reuters da je San Suu Kyi i druge stranačke zvaničnike jutros privela vojska. Navodno su uhapšeni i članovi civilnog društva, među kojima je i lider studentskog sindikata.
Prema pisanju lista Guardian, ulice najvećeg grada Yangona izgledaju uobičajeno. No, da nije sve u redu pokazuju gužve ispred bankomata.
NLD je dobio 396 od 476 mandata u parlamentu i time je osigurao vlast za sljedećih pet godina. Stranke bliske vojsci Unija solidarnosti i Stranka razvoja dobile su samo 33 mandata.

Partije povezane s vojskom su osporile izborne rezultate, a sama vojska tvrdi da je utvrdila brojne nepravilnosti. Izborna komisija je negirala ove navode i dodala da je bilo “nedostataka” na biračkim spiskovima.

San Suu Kyi, koja je dobitnica Nobelove nagrade za mir, se 15 godina borila protiv vojnog režima da bi se uspostavila civilna vlast. Njena reputacija je znatno narušena zbog odnosa mijanmarske vlasti prema muslimanskoj zajednici – Rohinjama. Branila se od optužbi da se nad ovom zajednicom vrši genocid.

Uprkos uspostavljanju civilne vlasti, vojska je ostala vrlo utjecajna. Ustavom joj je garantovano da ima kontrolu nad ključnim ministarstvima i da ima četvrtinu mandata u parlamentu.

Vojni udar su osudili zvaničnici drugih zemalja svijeta. Među njima su američki predsjednik Joe Biden i državni sekretar Antony Blinken, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.
Izvor

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.