Srbija modernizirala tenk M-84 - U prvoj fazi bit će - Balkan Times

Srbija modernizirala tenk M-84

Srbija modernizirala tenk M-84 – U prvoj fazi bit će modernizirano devet, a u drugoj još 12 podsistema tenka, čime će svi biti osavremenjeni novim tehnologijama.

U Tehničkom remontnom zavodu Čačak danas je predstavljena modernizirana varijanta tenka M-84, na kojoj su modernizirani oklopna i optoelektronska zaštita, gusjenice i cijev topa, a urađena je i potpuna digitalizacija mjesta komandira, nišandžije i vozača, javlja agencija Beta.

Početak serijske modernizacije očekuje se do kraja godine.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocijenio je da će Vojska Srbije, zahvaljujući novoj varijanti tenka M-84 pod oznakom AS1, biti “jedna od najmodernijih tenkovskih sila, ne samo u regionu već i u čitavoj Evropi”.

“Ovo je revolucionaran i ogroman iskorak. Nakon što je M-84 pre 36 godina napravljen, 1991. godine je počela njegova modernizacija, koja nikada nije završena. Ovo je prvi put da se jedna modernizacija na temu M-84 završava. Ovo je njena prva faza i nastavićemo da unapređujemo naš borbeni sastav i sposobnosti naših oklopnih jedinica”, naveo je Vulin, a prenosi Ministarstvo odbrane Srbije.

Zaštita od aktuelnih prijetnji

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović kazao je da će u prvoj fazi biti modernizirano devet, a u drugoj još 12 podsistema tenka, čime će, kako je naveo, svi ključni podsistemi biti osavremenjeni novim tehnologijama.

“Napravljena su unapređenja na zaštiti tenka od svih vrsta aktuelnih pretnji – savremenih tenkovskih projektila, savremenih kumulativnih tandem protivoklopnih raketa i tzv. top-atack municije. To je glavni segment u ovoj fazi”, naveo je.

“Značajno je unapređena situaciona svesnost svih članova posade, posebno komandira, njegovim sistemom za osmatranje 360 stepeni oko vozila i daljinski upravljanom borbenom stanicom, koja ima poseban sistem za upravljanje vatrom, termovizijsku kameru i omogućava komandiru uspešno dejstvo i u specifičnim situacijama, u zasedama, u naseljenom mestu”, dodao je Miloradović.

Izvor

(Stavovi iznešeni u tekstu ne predstavljaju nužno stavove BalkanTimes)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.