Turqia paralajmëron kundër marrëveshjes së anijeve luftarake midis Francës dhe Greqisë - Balkan Times

Turqia paralajmëron kundër marrëveshjes së anijeve luftarake midis Francës dhe Greqisë

Turqia theksoi se një marrëveshje e fundit për anijet luftarake midis Francës dhe Greqisë kërcënon stabilitetin e rajonit pasi synon izolimin e Ankarasë.

Turqia paralajmëron kundër marrëveshjes së anijeve luftarake midis Francës dhe Greqisë – Turqia theksoi se një marrëveshje e fundit për anijet luftarake midis Francës dhe Greqisë kërcënon stabilitetin e rajonit pasi synon izolimin e Ankarasë.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme të Turqisë kritikoi marrëveshjen prej disa miliardë eurosh sipas të cilës Athina do të blinte tre anije luftarake franceze. “Armatosja e Greqisë dhe izolimi dhe mënjanimi i Turqisë, në vend të bashkëpunimit, është një politikë problematike që do të dëmtojë Greqinë dhe BE-në dhe që kërcënon paqen dhe stabilitetin rajonal,” tha Tanju Bilgiç. Ai vuri në dukje se marrëveshja me Francën ishte pjesë e përpjekjeve të Greqisë për të forcuar ato që ai i quajti “zona maksimale detare dhe pretendimet për hapësirën ajrore” që ishin “në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar”. Pas takimit me Kryeministrin grek Kyriakos Mitsotakis në Pallatin Elysee të martën, Presidenti Francez Emmanuel Macron tha se Athina do të blinte tre fregata Belharra nga Franca si pjesë e një “partneriteti strategjik” më të thellë. Marrëveshja që Athina nënshkroi me Parisin përfshin një marrëveshje për ndihmë reciproke në rast të një sulmi nga një vend i tretë.

Burimi
(Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht qëndrimin editorial të BalkanTimes.)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.