Teherani paralajmëron SHBA kundër bllokimit të dërgesave të karburantit iranian në Liban - Balkan Times

Teherani paralajmëron SHBA kundër bllokimit të dërgesave të karburantit iranian në Liban

SHBA nuk është në pozitë të bllokojë tregtinë legjitime të Iranit me vendet e tjera, deklaroi zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme të Iranit Said Khatibzadeh, duke iu referuar dërgesave iraniane të karburantit në Liban, pasi ky vend mesdhetar vuan nga mungesat e vazhdueshme të karburantit, si pasojë e sanksioneve amerikane.

Teherani paralajmëron SHBA kundër bllokimit të dërgesave të karburantit iranian në Liban – SHBA nuk është në pozitë të bllokojë tregtinë legjitime të Iranit me vendet e tjera, deklaroi zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme të Iranit Said Khatibzadeh, duke iu referuar dërgesave iraniane të karburantit në Liban, pasi ky vend mesdhetar vuan nga mungesat e vazhdueshme të karburantit, si pasojë e sanksioneve amerikane.

“Shtetet e Bashkuara nuk janë në pozitë të bllokojnë tregtinë legjitime. Ne jemi shumë seriozë në ushtrimin e sovranitetit tonë dhe të gjithë duhet ta dinë se tregtia legjitime në këtë sferë është një nga parimet bazë të së drejtës ndërkombëtare, ”tha të hënën Khatibzadeh gjatë një konference shtypi. Duke iu referuar planeve për t’i siguruar Libanit karburant nga vendet e tjera, zëdhënësi iranian tha se prodhuesit e tjerë nuk duhet të hezitojnë nëse mund të lehtësojnë vuajtjet e popullit libanez. “As SHBA -ja dhe as ndonjë vend tjetër nuk është mbi ligjin për të ndaluar tregtinë legjitime midis Iranit dhe Libanit”, përsëriti ai, duke shtuar se shitja është një vendim i marrë nga institucionet iraniane. Mungesat e karburantit kanë goditur fabrikat dhe bizneset në të gjithë Libanin, duke kërcënuar të ndalojnë transportin dhe sektorët e tjerë jetikë në këtë vend, i cili tashmë po lufton me krizën e tij më të keqe ekonomike. Khatibzadeh tha se libanezët janë një popull fisnik dhe dinjitoz dhe nuk kanë nevojë për donacione nga të tjerët, duke shtuar: “Disa vende duhet të ndalojnë politizimin e çështjeve dhe të lejojnë popullin libanez të plotësojë nevojat e tij”. Më tej në fjalën e tij, Khatibzadeh u pyet nëse negociatat midis Teheranit dhe Riadit të kryera në kryeqytetin irakian, Bagdad, kishin arritur në një ngërç, të cilës ai iu përgjigj negativisht dhe shpjegoi se “nuk ka asnjë ngërç që nuk mund të thyhet mes dy vendeve të mëdha. ” “Duhet vetëm vullnet dhe veprim politik në të dy kryeqytetet,” tha ai. “Arabia Saudite është fqinji ynë në këtë rajon. Irani dhe Arabia Saudite kanë shumë të përbashkëta për arritjen e paqes dhe stabilitetit në rajon. Irani nuk e ka tërhequr kurrë dorën e tij miqësore drejt Riadit, “shtoi ai.

Burimi

Balkantimes

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.