Dialogu Kosovë-Serbi Archives - Balkan Times
Browsing Tag

Dialogu Kosovë-Serbi

Dialogu i Serbisë së Kosovës

Dialogu Kosovë-Serbi , Dialogu Prishtinë-Beograd është një seri bisedimesh të lehtësuara nga BE midis qeverive të Kosovës dhe Serbisë. Serbia pretendon Kosovën si provincën e saj jugore nën administrimin e Kombeve të Bashkuara dhe hedh poshtë pavarësinë e saj. Kosova e konsideron Serbinë si një shtet fqinj. Bisedimet filluan në mars 2011, tre vjet pasi Kosova shpalli pavarësinë. Ata janë negociatat e para midis dy subjekteve qëkurse Kosova shpalli pavarësinë në shkurt 2008. Republika e Kosovës shpalli pavarësinë më 17 shkurt 2008, dhe kjo lëvizje është njohur vetëm pjesërisht ndërkombëtarisht. Serbia e dërgoi çështjen në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë për mendimin e tyre këshillues. Vendimi i gjykatës ishte që Deklarata e Pavarësisë së Kosovës ishte në përputhje me të drejtën ndërkombëtare. Pas aktgjykimit, Serbia dhe Bashkimi Evropian paraqitën një rezolutë në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara e cila kërkoi negociata teknike midis qeverive në Beograd dhe Prishtinë. Rezoluta BE-Serbi kaloi në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së. Bisedimet u vonuan për shkak të rënies së qeverisë së Kosovës, duke e detyruar Kosovën në zgjedhje të parakohshme.

Dialogu Kosovë-Serbi

BalkanTimes