Sot, 8 , është dita e përkujtimit të Molavi (Jalaluddin Mohammad B

Sot, 8 , është dita e përkujtimit të Molavi (Jalaluddin Mohammad Balkhi).

Sot, data 8 Mehr ( 30 shtator) është regjistruar në kalendarin zyrtar të Iranit si “Dita e Përkujtimit të Molavit”.

Sot, 8 , është dita e përkujtimit të Molavi (Jalaluddin Mohammad Balkhi). – “Xhelaluddin Muhamed Balkhi” i njohur si ” Molavi “, “Molana” dhe “Rumi” u lind më 6 Rabi’ul Evvel të vitit 604 hixhri në qytetin Balkh. Molavi është një nga poetët më të famshëm iranianë me origjinë persiane, emri i tij i plotë është “Mohammed Ibn Mohammad Ibn Hossein Hosseini Khatibi Bakri Balkhi” dhe gjatë jetës së tij ai u quajt me pseudonimet “Jalaluddin”, “Khadavandgar” dhe “Molana Khadavandgar “.  Në shekujt në vijim (me sa duket nga shekulli i IX), pseudonimet “Molavi”, “Molana”, “Molavi Rumi” dhe “Mollai Rumi” janë përdorur për këtë poet persishtfolës. Gjuha amtare e Molaviut ishte persishtja. Masnavia është vepra më e rëndësishme e Molaviut. Kjo përmbledhje poetike ka gjashtë vëllime dhe njëzet e shtatë mijë vargje. Shumë e konsiderojnë Masnavinë si një nga veprat më të mëdha të poezisë mistike. Koleksioni i gazaleve të Rumiut është rreth 2500 gazale dhe në fund të shumicës së tyre Rumi nuk e përmendi mbiemrin dhe e ndërroi në Shams Tabrizi, kështu që kjo pjesë e veprave të Rumiut njihet si Kalyat ose Diëan Shams.  Në këtë vepër ka më shumë se tridhjetë e pesë mijë vargje në persisht dhe një mijë vargje në arabisht dhe më pak se dyqind vargje (kryesisht në persisht-turqisht ose persisht-greqisht) në turqisht dhe greqisht. Varri i Molavisë ndodhet në qytetin e Konias, midis dy provincave Antalia dhe Ankara dhe është një vend shumë spektakolar për turistët dhe dashamirët e poezisë dhe letërsisë botërore. Varri i Molanës ndodhet në një kodër me lartësi 1016 metra dhe mbi varrin e tij është ndërtuar një kupolë konike me ngjyrë. Në vitin 1927, varri i Molanës u shndërrua në muze. 17 dhjetori (26 Azar) është dita e vdekjes së Maulanës. Në Konia, çdo vit nga 7 deri më 17 dhjetor (16 deri më 26 azar)mbahet një ceremoni e veçantë për të përkujtuar Rumiun. Në Turqi nata e vdekjes së Rumiut quhet edhe nata e dasmës së Rumiut. Njerëzit e festojnë këtë ditë për shkak të lidhjes së Rumiut me zotin e tyre.

Burimi

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.