Shtetet, udhëheqësit e të cilëve mbështeten në Shtetet e Bashkuara, braktisen gjithmonë në momentet më të këqija - Balkan Times

Shtetet, udhëheqësit e të cilëve mbështeten në Shtetet e Bashkuara, braktisen gjithmonë në momentet më të këqija

Korpusi i Gardës Revolucionare të Iranit (IRGC) reagoi sot ndaj zhvillimeve më të fundit në Afganistan. Gjeneral brigade Muhamed Reza Nakdi, zëvendës koordinator i Korpusit të Gardës Revolucionare Islamike (IRGC), tha se pjesa tjetër e bazave amerikane të ngritura në rajon së shpejti do të pësojnë fatin e bazave amerikane në Afganistan.

Shtetet, udhëheqësit e të cilëve mbështeten në Shtetet e Bashkuara, braktisen gjithmonë në momentet më të këqija – Korpusi i Gardës Revolucionare të Iranit (IRGC) reagoi sot ndaj zhvillimeve më të fundit në Afganistan. Gjeneral brigade Muhamed Reza Nakdi, zëvendës koordinator i Korpusit të Gardës Revolucionare Islamike (IRGC), tha se pjesa tjetër e bazave amerikane të ngritura në rajon së shpejti do të pësojnë fatin e bazave amerikane në Afganistan.

“Këto ngjarje, si dhe humbja dhe ikja e Shteteve të Bashkuara nuk janë të padëgjuara, sepse më parë perandoritë Britanike dhe Sovjetike ishin mundur në Afganistan,” tha ai duke shtuar: “Kjo ngjarje e rëndësishme është një mësim i madh për të gjitha kombet e botës sesi njerëzit e një prej vendeve më të varfra në planet u përballën me vendin më të fuqishëm në botë. Ngjarjet në Afganistan kanë treguar se fitorja dhe disfata në luftë ka të bëjë me besimin dhe forcën e vullnetit, jo me pajisjet ushtarake”. “Nëse kombet e shtypur nuk lejojnë që të nënshtrohen, ata mund të mposhtin armikun dhe t’i dëbojnë ata. Keni shpenzuar 2 trilionë dollarë nga taksat e taksapaguesve amerikanë dhe keni vrarë mijëra burra, gra dhe fëmijë dhe keni shkatërruar Afganistanin për të ndaluar një numër terroristësh?” theksoi gjenerali iranian në reagim ndaj pretendimeve të presidentit amerikan se Shtetet e Bashkuara e sulmuan Afganistanin për të luftuar terroristët. “Ushtritë që varen nga Shtetet e Bashkuara janë të dobëta. Ne kemi parë tashmë shembullin e ushtrisë irakiane dhe ushtrisë kuvajtiane, të cilët u dorëzuan pa rezistencë ndaj agresorëve. Por çdo ushtri e trajnuar nga Shtetet e Bashkuara do të ketë të njëjtin fat si ushtria afgane … Shtetet, udhëheqësit e të cilëve mbështeten në Shtetet e Bashkuara, braktisen gjithmonë në momentet më të këqija. Evropianët duhet ta dinë se ndjekja e politikave amerikane do t’u sjellë vetëm poshtërim … Epoka e superfuqisë dhe e monopolit amerikan ka mbaruar, “tha Gjeneral brigade Muhamed Reza Nakdi. Në pikëpamjen e komandantit iranian, largimi skandaloz i Shteteve të Bashkuara nga Afganistani është fillimi i tërheqjes së SHBA nga Lindja e Mesme: “Bazat amerikane në rajon së shpejti do të kenë të njëjtin fat si ato në Afganistan, prandaj të gjitha palët do të duhet të qartësojnë qëndrimet e tyre ndaj Shteteve të Bashkuara në rajon, “paralajmëroi ai. Ndërkohë, talebanët kanë lëshuar një ultimatum të ri për Shtetet e Bashkuara. Talebanët u kanë dhënë afat Shteteve të Bashkuara deri më 11 shtator të braktisin Afganistanin. Përtej 11 Shtatorit, asnjë ushtar apo diplomat amerikan nuk do të duhet të qëndrojë në territorin e vendit. Një nga arsyet e shtyrjes së afatit është se ushtarët amerikanë ndodhen edhe në pjesë të tjera të Afganistanit, edhe pse kjo nuk është konfirmuar zyrtarisht as nga talebanët dhe as nga ushtria amerikane. Siç del nga deklarata e bërë nga udhëheqësit talebanë, të gjithë ushtarakët dhe diplomatët e huaj të pranishëm në territorin e Afganistanit përfitojnë një garanci sigurie, në varësi të rregullave dhe udhëzimeve themelore. Në të njëjtën kohë, talebanët paralajmëruan trupat e huaja kundër çdo përpjekjeje për të ndryshuar situatën aktuale në vend, duke theksuar se përgjigja do të ishte e menjëhershme. Me pak fjalë, “minjtë” kanë rënë në çark.

Burimi

Balkantimes

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.