SHBA kundërshton rezolutën e OKB-së kundër racizmit - Balkan Times

SHBA kundërshton rezolutën e OKB-së kundër racizmit

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi të enjten një rezolutë që dënon të gjitha format e racizmit.

SHBA kundërshton rezolutën e OKB-së kundër racizmit – Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi të enjten një rezolutë që dënon të gjitha format e racizmit.

Rezoluta, e propozuar nga Rusia dhe më shumë se 30 vende të tjera, u miratua me 130 vota pro, 2 kundër dhe 49 abstenime. Shtetet e Bashkuara dhe Ukraina votuan kundër rezolutës, ndërsa aleatët e SHBA kryesisht abstenuan. Rezoluta e propozuar nga Rusia kishte për qëllim luftimin e glorifikimit të nazizmit, neo-nazizmit dhe praktikave të tjera që çojnë në shfaqjen e formave të reja të racizmit, diskriminimit racor, ksenofobisë dhe intolerancës. Rezoluta u bën thirrje shteteve anëtare të OKB-së të eliminojnë të gjitha format e diskriminimit racor me të gjitha mjetet e duhura, përfshirë legjislacionin. Rusia është përplasur prej kohësh me Ukrainën dhe tre shtete baltike, Estoninë, Lituaninë dhe Letoninë, për mbështetjen e tyre për individët dhe organizatat e lidhura me Gjermaninë naziste në Luftën e Dytë Botërore. Arsyetimi i Uashingtonit për të kundërshtuar rezolutën është mospërputhja e saj me Amendamentin e Parë të Kushtetutës së SHBA. Edhe pse diskriminimi racor ka ekzistuar gjithmonë në botën perëndimore, Shtetet e Bashkuara, si lider i bllokut perëndimor, janë në krye të të gjitha vendeve në botë për sa i përket të gjitha formave të racizmit. Në fakt, çështja e racizmit në Shtetet e Bashkuara është një nga problemet më të mëdha sociale dhe ekonomike në këtë vend. Çështja e diskriminimit racor në Shtetet e Bashkuara, një vend që e konsideron veten pionier të të drejtave dhe lirive të njeriut, është më e institucionalizuar dhe më problematike se vendet e tjera perëndimore. Është interesante se në përputhje me sloganin e përgjithshëm të partisë, presidenti demokrat Joe Biden pretendon se kundërshton racizmin dhe diskriminimin. Ndërsa vota e SHBA kundër rezolutës së Asamblesë së Përgjithshme që dënon racizmin zbulon qasjen reale të qeverisë amerikane në mbështetjen e racizmit. Çështja e diskriminimit racor dhe dhunës policore ndaj zezakëve, të cilësuar zyrtarisht si afrikano-amerikanë, të cilët përbëjnë rreth 14 për qind të popullsisë amerikane, është kthyer në një problem institucional në shoqërinë amerikane. Në fakt, diskriminimi racor, arsimor, profesional dhe social, si dhe dhuna ndaj zezakëve, janë bërë të zakonshme. Zezakët kanë qenë gjithmonë objektiv i skllavërisë, abuzimit të përhapur, vrasjeve dhe dhunës gjatë tre shekujve të historisë amerikane. Megjithëse lëvizja për të drejtat civile të zezakëve në vitet 1950 ndezi një valë të drejtash dhe barazie sociale për zezakët, realiteti i shoqërisë amerikane sot është se diskriminimi racor vazhdon në dimensione dhe aspekte të ndryshme kundër tyre. Sipas ish-presidentit amerikan Barack Obama: “Racizmi është në ADN-në e amerikanëve”.

Burimi
(Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht qëndrimin editorial të BalkanTimes.)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.